Sport

WK-column: De serveerster is overloaded, de Duitser is ad rem. En de Braziliaan...

foto: Edwin Cornelissenfoto: Edwin Cornelissen
  1. Nieuwschevron right
  2. WK-column: De serveerster is overloaded, de Duitser is ad rem. En de Braziliaan...

[NOS] Een WK voetbal organiseren kunnen ze uitstekend, de Russen. Maar een terras draaiende houden in een speelstad op de dag van de wedstrijd blijkt een lastiger verhaal. Lang niet alle stoeltjes in de koffiebar in Kazan zijn bezet, dus het lijkt mij een prima gelegenheid om even snel een kop cappuccino te nuttigen.

Dat 'even snel' loopt op tot een half uur, en nog altijd heb ik geen serveerster gezien. Of toch, daar komt er een aangelopen. Ik schiet de vrouw, gekleed in een blouse met de naam van de bar, aan. Ze kijkt me verontwaardigd aan en zegt: 'I am not the waitress!'. Oh, maar misschien weet ze dan waar de serveerster te vinden is? Ik zie veel lege stoeltjes, maar de vrouw zegt doodleuk: 'She is overloaded.'
Aan het tafeltje naast mij komen vier Brazilianen zitten, al vol adrenaline voor de wedstrijd tegen België die later vanavond in Kazan wordt gespeeld. Ook hun geduld wordt danig op de proef gesteld. Maar, jawel, daar is ze! Ik geef mijn op zich eenvoudige bestelling door: een cappuccino. Haar antwoord: 'Twenty minutes'. De Brazilianen maken het haar ingewikkelder. Een bordje friet zouden ze wel lusten. Ze kijkt op haar horloge en zegt bars: 'Forty minutes!'
We worden ietwat melig van deze overload aan wachtminuten. De Brazilianen zien de humor wel in van mijn terloopse opmerkingen over hun clown en Oscar-winnende acteur Neymar. Ze pareren dat de Nederlanders er anders ook wel wat van konden met Robben. En wat maakt het hen uit wat de wereld zegt. De beste speler ter wereld gaat vanavond eigenhandig de Belgische defensie ontmantelen.
Terwijl de koffie en de friet nog in de maak zijn, passeert een man in een Duitsland-shirt. Een dankbaar slachtoffer om even aan wat voetbalgrappen bloot te stellen, besluiten de Brazilianen. 'Excuse me, what are you doing here?', vragen mijn buren met een brede lach.
De man laat deze Witz niet op zich zitten en zegt ad rem: 'Remember four years ago?'. Meer woorden hoeft hij niet te gebruiken. De Brazilianen trekken een vies gezicht. Op hun netvlies komt de vernederende 7-1 van toen nog eens voorbij. 'And you see this?', gaat de man verder terwijl hij wijst naar het Duitse sjaaltje om zijn nek. 'Same colors as tonight!'. Daar heeft hij gelijk in, de vlag van België.
Uren later ben ik op de tribune getuige van de 'truc van Kazan', de sensationele overwinning van de Duivels op Neymar en consorten. En ik denk terug aan het terras-tafereel van eerder op de dag. Zullen de vier Brazilianen na afloop terechtkomen in een bar en heel lang wachtend op hun biertje de ontmoeting met de gevatte Duitser nog eens overdenken?
Ster advertentie
Ster advertentie