Sport
NOS

Waarom de Belgen de Rode Duivels zijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de Belgen de Rode Duivels zijn

Hoe komen de verschillende EK-teams aan hun bijnaam? Die vraag probeert Met het Oog op Morgen te beantwoorden. Deze keer: de Belgen.

Volledige rode outfits, de drietand in de hand en een driekleurenpruik: de supporters van de Belgische ploeg zijn een kleurrijke verschijning. "Zo'n EK of WK is toch wel een soort Songfestival voor heteroseksuelen", zegt Belg Tom Lanoye daarover.

Ook zelf dost hij zich uit voor de wedstrijden. "En de vlag gaat uit!" Al zal hij de Nederlandse zenders niet snel bekijken in deze periode. "Bij jullie op tv is het zo zuur, zo serieus. Lach nou eens, denk ik dan."

Meer dan een eeuw

Voor het Oog dook hij in de geschiedenis van de bijnaam van zijn thuisteam. "In het begin van de vorige eeuw, 1906, was het heel gebruikelijk dat twee buurlanden een derby speelden." De Belgen deden in dat jaar het goed in de wedstrijden.

"De hoofdredacteur van een blad schreef trots: 'De Hollanders waren straf favorieten, maar meer was niet nodig om de moed te geven aan de kleine, rode duivels.' En dat is blijven hangen."

En zo gebeurde het dat jaren later mensen nog altijd een duivelse outfit aantrekken om de Belgen aan te moedigen. "Het spreekt tot de verbeelding - de rode duivels. Het is lekker, het is speels. Er is zoveel mogelijk. Dat is natuurlijk heerlijk."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie