Sport
KRO-NCRV

2020 wordt een spannend voetbaljaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 2020 wordt een spannend voetbaljaar

Nederland kwalificeerde zich, eindelijk weer eens, voor het EK dat dit jaar op de planning staat. Maken we kans? En hoe staat het Nederlandse voetbal ervoor als ze de competitie weer hervatten na de winterstop? Voetbalcommentator Frank Snoeks blikt vooruit.

Opstelling Nederland

In de kwalificatie speelde Memphis Depay een belangrijke rol voor Oranje, maar die kan deze zomer niet meedoen vanwege een blessure. Snoeks: "Hij is met hart en ziel betrokken. Dat hoor je ook van andere spelers, daar waar wij niet bijzijn. In de kleedkamer en in de groep."

Als hij fit zou zijn, stond hij bovenaan de lijst om op te stellen. Dat zit er nu niet in. "Dat is meer dan jammer."

Wie er dan wel opgesteld moeten worden? "Virgil van Dijk, maar dat is een beetje een open deur. En Mathijs de Ligt, dat is een geweldig koppel in de centrale verdediging. Maar ook Frenkie de Jong."

Nederland staat niet direct bovenaan, maar dat wil niets zeggen. Het vorige EK werd gewonnen door Portugal dat zich hakken over de sloot door de groepsfase wist te worstelen. Snoeks denkt dat Nederland kans heeft, maar denkt dat Belgiƫ favoriet is. "Die hebben de beste spelers."

Eredivisievoetbal

2019 was een roerig jaar voor het Nederlandse voetbal, met diepte- en hoogtepunten. Zo geraakte Ajax bijna tot de finale van de Champions League, moest Mark van Bommel vertrekken bij PSV en wist AZ, na de instorting van het dak, zich sterk te houden en meldt het zich nu als concurrent voor de titel.

"Mensen dachten: 'dat kan niet, dat een Nederlandse ploeg de Champions League wint'." Uiteindelijk gebeurde dat ook niet, maar Ajax was dichtbij. "Ze hebben betoverend voetbal gespeeld."

Dit jaar redt Ajax het niet in de Champions League en spelen ze een klasse lager. "Dat geeft kans om toch een beker te winnen." Maar de ploeg heeft nog een lange weg te gaan, met als eerste tegenstander een vrij onbekende Spaanse club. "Die zijn goed bezig in Spanje. Dat is zeker geen makkelijke tegenstander."

Ster advertentie
Ster advertentie