Opinie & Commentaar
AVROTROS

Oproep tot regenboogactie Nederlands elftal tegen Hongaarse anti-lgbti-wet: 'Zou historisch moment zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep tot regenboogactie Nederlands elftal tegen Hongaarse anti-lgbti-wet: 'Zou historisch moment zijn'

Speel zondag in Budapest met regenboogpolsbandjes in de achtste finale van het EK voetbal. Dat is de oproep van het COC Nederland aan het Nederlands elftal. 'Hoe meer mensen solidariteit met onze Hongaarse vrienden laten zien, hoe beter', zegt voorzitter Astrid Oosenbrug in Blok&Toine.

Oproep: Oranje, speel in Budapest met regenboogbanden

Het heeft alles te maken met de omstreden anti-lgbti-wet die Hongarije vorige week doorvoerde. Met die maatregel is het verboden om naar homo- of transseksualiteit te verwijzen op 'plekken waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn'. "De lgbti-gemeenschap wordt hiermee monddood gemaakt", zegt Oosenbrug.

Neuer

DJ en schrijver Joost van Bellen deed deze week een hartstochtelijke oproep op zijn Instagram om een actie te beginnen: de Oranje-spelers zouden een armband in regenboogkleuren moeten dragen. Dat allemaal in navolging van de Duitse keeper Manuel Neuer, die een aanvoerdersband in de kleuren van de lgbti-vlag omhad.

De doelman kreeg hierdoor bijna een UEFA-onderzoek aan z'n broek kreeg, maar de bond trok het uiteindelijk in. Zondag zou de uitgelezen kans voor het Nederlands elftal zijn om iets soortgelijks als Neuer te doen. Al helemaal omdat de wedstrijd juist in Budapest wordt gespeeld. Van Bellen: "Dat zou een historisch moment zijn voor mensen zoals ik."

Misschien is het 'maar' een armband, maar voor Van Bellen gaat het dus duidelijk verder. "Ik denk dat zoiets echt de boeken in kan gaan als 'de voetballers zijn er ook voor ons, wij horen er ook bij'. Daarnaast helpt het om de mensen in Hongarije een hart onder de riem te steken... en om de ultrarechtse Orbán met zijn kornuiten een draai om de oren te geven."

Rode Plein

Of het ook echt een historisch moment zou worden, mocht Oranje inderdaad op de oproep ingaan, is voor iedereen persoonlijk. Dat zegt sporthistoricus Jurryt van de Vooren. "Het is in de internationale sport nog niet zo heel oud dat er acties worden gevoerd. In 1980 was er protesteerde de Italiaanse activist Vincenzo Francone op het Rode Plein tegen de opsluiting van twee Rusissche homoseksuelen die waren gearresteerd. Francone werd meteen opgepakt en het land uitgezet."

"Dat trok toen relatief weinig aandacht. De wereld was in 1980 nog niet zo in gelijke rechten geïnteresseerd. Dus ja, er is wel degelijk verandering. Maar dat is vooral tussen de evenementen door. Op de EK's zelf is het lastiger. Zie alleen al het mogelijke onderzoek naar Neuer en zijn regenboogarmband... Alsof homoseksualiteit een keuze is."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie