Sport

Voor vrouw of vaderland?

foto: Edwin Cornelissenfoto: Edwin Cornelissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor vrouw of vaderland?

[NOS] De WK-finale tussen Nederland en Amerika brengt in ieder geval één persoon in gewetensnood. Brandon Bloodworth, de echtgenoot van Oranje-verdedigster Dominique, staat voor een duivels dilemma: voor vrouw of vaderland?

Als vrijwel iedere Amerikaan is ook Brandon voorzien van een gezonde dosis patriottisme. Bloodworth werd als militair uitgezonden naar oorlogsgebieden als Afghanistan. In een van de vlogs die Dominique maakte, is te zien hoe hij zijn onderscheidingen trots een plaats geeft in een vitrinekast. Als iemand weet hoe het is de kleuren van de Amerikaanse vlag te verdedigen, dan is hij het dus wel.

'Bloodworth' op het shirt gedrukt

Maar ja, Brandon is ook een family man. En het toeval wil dat Dominique, sinds vorig jaar zijn vrouw, niet speelt voor de stars and stripes maar voor het rood-wit-blauw. En dat met zíjn achternaam op haar shirt gedrukt. Dat doet niet iedere sporter die in het huwelijksbootje stapt. Als je bekendheid hebt vergaard onder je meisjesnaam, lijkt het publicitair handiger om die naam aan te houden. In het geval van Dominique kun je daar tegenin brengen dat haar meisjesnaam, Janssen, er een was van dertien in een dozijn. En dat zij bij Oranje pas echt bekend werd toen haar burgerlijke status al 'gehuwd' was.

Maar veel belangrijker, legt Brandon mij uit, in Amerika is het een erezaak dat je vrouw jouw naam draagt. Een naam vertegenwoordigt namelijk een familie. Dus speelt Dominique op het WK voor Nederland, voor haar team, voor zichzelf, maar óók voor de Bloodworth's. En die leven dan ook intens met haar mee.

Number one supporter

Brandon loopt door de straten van Lyon met een knal-Oranje shirt, waarop het silhouet en de handtekening van zijn echtgenote zijn geprint. Hij noemt zichzelf haar 'number one supporter'. En ook in de States volgt de schoonfamilie van 'Do' haar verrichtingen op de voet. Als zij wint, is de familie trots. Eigenlijk, constateert Brandon, is Dominique op dit moment een verbindende factor in de familie. Ze houdt de eer van de Bloodworth's hoog.

Dat was het hele toernooi geen enkel probleem. Maar de naderende confrontatie tussen Nederland en Amerika maakt het ook een harde keuze: wat gaat voor, je land of je familie? Dominique vertelde bij het spelershotel dat zij het voorafgaand aan het WK over dit mogelijke scenario hadden gehad. En dat Brandon toen al aangaf altijd eerst te kiezen voor zijn vrouw en haar waar hij maar kan te ondersteunen.

De familie staart voorop

Wie hem in het oranje rond ziet lopen, weet dat daar geen woord van gelogen is. Brandon is er volstrekt helder over: de familie staat voorop, zijn vrouw staat voorop. Dat hij hier nu is, heeft hij te danken aan Dominique. Zij geeft alles voor haar sportcarrière, deze hoogtijdagen zijn de beloning voor alle offers: keihard trainen, leven als professional, discipline in het strakke topsportregime. Voor Brandon is het heel herkenbaar, de parallellen met het leven in het leger zijn onmiskenbaar.

Dus waar hij in alle andere gevallen zou zeggen: 'God bless America', doet hij dat nu even niet. "Happy wife, happy life. I’d love to see her smile", zegt hij met een stralende lach op zijn gezicht. En hoe de rest van de Bloodworth's het ervaart? Dominique sprak onlangs kort met haar schoonfamilie. Ze hopen op een gelijkspel.

Ster advertentie
Ster advertentie