Sport
BNNVARA

Scheidsrechter Shona Shukrula: 'Het zijn van officier en scheidsrechter versterkt mij'

  1. Nieuwschevron right
  2. Scheidsrechter Shona Shukrula: 'Het zijn van officier en scheidsrechter versterkt mij'

Nog even en de Keuken Kampioen Divisie kan zich opmaken voor de eerste vrouwelijke scheidsrechter: Shona Shukrula. Deze officier van justitie heeft buiten de rechtszaal namelijk nog een heel andere ambitie: wedstrijden leiden op het hoogste niveau voetbal, als eerste vrouw in Nederland. In De Nieuws BV vertelt ze over haar haar werk en wat ze allemaal moet doen en laten voor haar droom.

Shukrula werkt al jaren aan haar debuut op het hoogste niveau, en als het aan haar ligt, is dat debuut liever vandaag dan morgen. "Nog een promotie en dan mag ik wedstrijden leiden in de Keuken Kampioen Divisie in het betaald voetbal, dat is waar ik naar streef en alles voor doe."

Voorbeeldfunctie?

Ondanks deze mijlpaal, ziet ze zichzelf niet als voorvechter van vrouwenrechten. Shukrula benadrukt dat de KNVB naar kwaliteit kijkt, en dat het niet per se om mannen of vrouwen hoeft te gaan. Shukrula: "Maar ik wil wel laten zien aan jonge scheidsrechters, vrouwen en mensen van een diverse afkomst dat als je ergens hard genoeg voor werkt, je het gewoon kan bereiken. Ook al heeft nog nooit iemand anders dat gedaan."

Shukrula staat achter het idee van de KNVB om geen vrouwenquota te hanteren. Op de vraag hoe we dan toch meer vrouwen als scheidsrechter in het betaald voetbal krijgen, denkt Shurkrula dat haar documentaire De wetten van Shona, vrouwen een goed voorbeeld kan geven. In deze documentaire komen zowel de mooie en minder mooie momenten van haar baan als scheidsrechter aan het licht. Shukrula: "De mentale strijd die ik elk jaar voer komt ook goed naar voren."

Geen fluwelen aanpak

Hoe ze sterk in haar schoenen blijft staan op veld heeft allemaal te maken met hoe ze haar werk tijdens de wedstrijd doet. Shukrula: “Het gaat erom dat ik de juiste beslissingen neem en dat ik in control ben. Wel merk ik dat als ik een keer iets fout doe, de mannelijke spelers wat rustiger zijn in de communicatie.” Of ze dan niet het gevoel heeft met fluwelen handschoentjes aangepakt te worden is ze resoluut: "Zeker niet, ik hoor ook zeker wanneer ik het fout doe."

Naast haar werk als scheidsrechter heeft Shukrula een fulltime baan bij het Openbaar Ministerie als officier van justitie. De scheidsrechter heeft het voornemen om voor beide functies 100% te gaan. En dit is volgens haar ook niet onmogelijk, pas als ze ook wedstrijden gaat leiden op het hoogste niveau, ziet ze het gebeuren dat ze een dag minder bij het OM gaat werken. Of ze ook een dag minder gaat voetballen? Shukrula lachend: "Dat zie ik niet gebeuren, nee."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie