Sport

De Spelen zijn voorbij, en dan? 'Na een week gaat de wereld weer verder'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Spelen zijn voorbij, en dan? 'Na een week gaat de wereld weer verder'

In Spraakmakers genieten we nog even na van de Olympische Spelen. Want wat was het mooi en wat hebben we veel medailles gehaald. Maar nu? De Spelen zijn voorbij, de sporters keren terug of zijn al thuis. Mark Tuitert vertelt uit eigen ervaring wat ze te wachten staat. "Ik werd teruggeworpen op mezelf."

Stand.nl: Het olympisch succes is goed voor Nederland

De voormalig schaatskampioen staat stil bij de vele medailles die Team NL mee naar ons kikkerlandje neemt. Hij noemt het instemmend een uitzonderlijk goede prestatie voor Nederland, reagerend op de stelling 'Het olympisch succes is goed voor Nederland.'

Medailles zijn het gevolg van beleid

"Kijk naar de medailletabel", zegt Tuitert. "Je moet het ergens aan afmeten. We hebben een top-10 ambitie als Nederland, dat doel is door NOC*NSF gesteld. De afgelopen tien jaar is er een plan gemaakt om dat te bereiken."

Dat werpt nu zijn vruchten af, meent Tuitert. "Medailles komen niet zomaar ergens vandaan. Soms komt het door één uniek talent. Maar dit is het gevolg van beleid, teams en bonden. Dat is echt beleid en werken met een groep mensen die ergens voor gaan."

'Je wordt geleefd als je terugkomt'

Bij terugkomst, word je geleefd, legt Tuitert uit. "Je gaat op bezoek bij de koning, in mijn geval nog de koningin en je hebt allerlei mediaoptredens." De eerste paar dagen zijn dus hectisch. "Maar na een week is dat allemaal voorbij. Wat nu, dacht ik bij mezelf?"

Het olympisch succes is prachtig, maar het zit ook in mensen om verder te kijken en nieuwe doelen te stellen. Tuitert had gedacht dat hij 'contract na contract zou tekenen' na de Spelen. "Maar ik werd kampioen in een crisis in 2010 en dat gebeurde helemaal niet. Daar moest ik wel even overheen komen. Ik ging achteruit in salaris binnen mijn commerciële ploeg. Ik werd echt op mezelf teruggeworpen."

Door naar de volgende Spelen

"En na een maand of drie dacht ik, waar doe ik het allemaal voor? Om rijk te worden, om status?" Tuitert is daarna weer vooruit gaan kijken. "Uiteindelijk doe ik het omdat ik mezelf wil uitdagen en de lat wil verleggen. En toen heb ik vrij snel beslist: ik wil naar de volgende Spelen. Het spelletje en dit allemaal beleven met andere mensen, dat is geweldig om te doen."

Mis niets met de nieuwsbrieven van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse en wekelijkse nieuwsbrief. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets.

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie