Sport
MAX

Christijn Groeneveld van schaatser naar rolstoeltennisser: 'Ik was op zoek naar een uitdaging'

foto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Christijn Groeneveld van schaatser naar rolstoeltennisser: 'Ik was op zoek naar een uitdaging'

Christijn Groeneveld was een verdienstelijke (marathon)schaatser, maar in 2014 sloeg het noodlot toe en belandde hij grotendeels in een rolstoel. Nu heeft Groeneveld een switch gemaakt en is hij rolstoeltennisser geworden. "Ik merkte aan mijn lichaam dat ik op zoek was naar een uitdaging."

Video niet beschikbaar

Dat zei Groeneveld zondag bij De Perstribune van MAX. "Het moest sowieso een balsport zijn, maar welke wist ik eerst niet", zegt Groeneveld. Het had net zo goed rolstoelbasketbal kunnen worden erkende hij, maar toch besloot hij om te kiezen voor een individuele sport. "Ik vind het prettig om mezelf uit te dagen en niet zo afhankelijk te zijn van andere mensen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Door een val tijdens een schaatstraining in 2014 liep Groenveld een incomplete dwarslaesie op. Dat wil zeggen dat hij kleine stukjes met wat hulp wel weer kan lopen. In het begin had Groeneveld geen gevoel in zijn benen. Dit kwam later weer deels terug. Hij revalideerde lang in Wijk aan Zee.

Schaatsen in Kazachstan

Voor die tijd won Christijn Groeneveld onder meer in 2013 een belangrijke marathonwedstrijd op de schaats. De Olympische Spelen haalde hij nooit, maar in 2010 overwoog hij om zich te laten naturaliseren tot Kazach. Om op die manier voor dat land mee te doen aan de Olympische Winterspelen van Vancouver. "Dat kwam wel uit de koker van coach Jillert Anema." Uiteindelijk zagen Groeneveld en onder meer Jorrit Bergsma hier vanaf, omdat ze anders hun Nederlandse nationaliteit zouden verliezen.

Groeneveld heeft inmiddels meegedaan aan het NK rolstoeltennis en houdt in zijn achterhoofd een beetje rekening met de Paralympische Spelen van 2024 in Parijs, maar daarvoor is nog een lange weg te gaan.

De Perstribune: Christijn Groeneveld

Ster advertentie
Ster advertentie