Achtergrond
KRO-NCRV

Hockey is helemaal niet zo tolerant, weet Pepijn Keppel: 'Ik was bang om uit de kast te komen'

foto: KRO-NCRVfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hockey is helemaal niet zo tolerant, weet Pepijn Keppel: 'Ik was bang om uit de kast te komen'

Wanneer voormalig tophockeyer Pepijn Keppel beelden van het huidige hockeyelftal ziet, doet het nog steeds een beetje pijn. Veel van zijn vroegere teamgenoten staan binnenkort op de Olympische Spelen, maar Keppel stopte. Hij ervoer grote druk en worstelde met uitkomen voor zijn geaardheid binnen de hockeywereld.

Video niet beschikbaar

"Als ik terugdenk aan die topsport-tijd, dan heb ik daar veel nare herinneringen aan", zegt Pepijn Keppel bij Spraakmakers. De Amsterdammer kwam voor verschillende topclubs en jeugdelftals van het Nederlands elftal uit.

In de kast

Op tienjarige leeftijd kwam Keppel erachter dat hij op jongens viel, maar bij de hockey hield hij dat voor zich. Hij worstelde met de constante druk van de topsport en het feit dat hij 'in de kast' zat, maakte het voor hem nog zwaarder. "Wanneer je moet focussen op de sport, is elke afleiding er een te veel." Hij had veel zorgen over zijn geaardheid en dat zijn geheim zou uitkomen. "Je bent daar continu mee bezig."

Jaren later vroeg een oud-teamgenoot waarom hij het niet "gewoon" had verteld. "Dat was best wel pijnlijk. Er zijn genoeg redenen waarom ik het niet heb verteld", zegt Keppel die aan een boek werkt over dit onderwerp. Zeker in de topsport, waarin het iedere keer weer strijden is voor een plek, wilde Keppel niet van de norm afwijken door uit de kast te komen. "Ik was bang dat het als een bepaalde zwakte werd gezien."

Zijn hele leven stond in het teken van de topsport en het halen van de selecties. "Je wil naar het EK, geef ze dan maar niet de stok om mee te slaan", was Keppels gedachtegang. "Straks ga je het EK niet halen."

Homo als scheldwoord

Het gebruik van het scheldwoord 'homo' kon hem helemaal van streek maken, ook als het als grapje bedoeld was. "Dan voelde ik me bijna betrapt." Of die keer dat een coach een andere coach een homo noemde. "Ik speelde daarna wel als een natte dweil. Ik was helemaal van slag."

Tolerantie bij hockey

Het Mulier Instituut concludeerde eerder dat de voetballerij homo-onvriendelijk is. Na onderzoek in de hockeywereld trekken ze min of meer dezelfde conclusies. "Veertig procent van de ondervraagden denkt dat het moeilijk is om uit te kast te komen. Dat bevestigt wel hoe ik dat heb ervaren", aldus Keppel.

Keppel vindt het jammer dat het in zijn hele hockeycarrière en opleiding tot trainer, nooit over homoseksualiteit en diversiteit ging. Hij denkt dat hier meer ruimte voor moet komen bij de trainersopleiding. Maar de échte verandering zou vanuit de teams en spelers zelf moeten komen. "Het moet echt komen vanuit de gemeenschap, dan pas voel je je gedragen."

Pepijn Keppel over zijn verleden als oud-tophockeyer

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie