Sport
NOSNTR

Meer turners dan gedacht recht op compensatie voor leed: 'Een verrassing'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer turners dan gedacht recht op compensatie voor leed: 'Een verrassing'

Uit een nieuw rapport van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie blijkt dat meer gymsporters dan gedacht gecompenseerd worden voor het wangedrag van wangedrag van hun trainers. 171 (oud)-turners deden een beroep op de tegemoetkomingsregeling, terwijl de turnbond uitging van 100 aanvragen. Nieuws en Co besprak dat met Remco Boer, sinds december algemeen directeur van de turnbond.

Enorm afvallen binnen enkele dagen, meermaals per dag op de weegschaal moeten staan, niet durven eten in het bijzijn van trainers, uitgescholden worden en met bloedblaren, botbreuken en kneuzingen doortrainen. Het zijn allemaal voorbeelden van (ex-)gymsporters. Een onafhankelijk commissie moest toetsen of ze recht hadden op een tegemoetkoming van 5.000 euro wegens grensoverschrijdend gedrag van hun begeleiders.

"De angst om een volwassen lichaam te krijgen heerste bij veel vrouwelijke gymsporters", valt te lezen in de eindrapportage 'De sprong naar erkenning' die vandaag door turnbond KNGU naar buiten werd gebracht.

'Iets van een lange adem'

Liefst 171 aanvragen uit allerlei disciplines kwamen binnen bij het het Centraal Bureau Klachtenmanagement Zorg (CBKZ), die de regeling uitvoerde. Daarvan werden er 166 toegekend. In totaal kost dit de turnbond en het ministerie van VWS ruim acht ton. "Dat was voor ons een verrassing", zegt Remco Boer, directeur van de turnbond.

"We zijn volop bezig om te zorgen dat de kans zo klein mogelijk is dat nieuwe misstanden zich voordoen", aldus Boer. "Maar in een omgeving waar we te maken hebben met meer dan 800 gymnastiekverenigingen, die ook hun eigen zeggenschap hebben, kun je zo’n probleem niet in één keer oplossen. Dat is iets van een lange adem."

Vergoeding

De turnwereld ontplofte in de zomer van 2020 toen trainer Gerrit Beltman publiekelijk toegaf dat hij jonge turners had mishandeld. Vorig jaar kwam een tegemoetkomingsregeling voor de slachtoffers tot stand. Gymsporters die te maken hebben gehad met emotioneel, lichamelijk en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag konden een beroep doen op de regeling.

De commissie oordeelde aan de hand van de aanvraag, de ingeleverde stukken en eventuele gesprekken of het grensoverschrijdend gedrag zeer waarschijnlijk heeft plaatsgevonden. Als de commissie het verhaal van de sporter aannemelijk vond, kreeg de sporter de vergoeding. Het Centraal Bureau Klachtenmanagement Zorg (CBKZ) voerde de regeling afgelopen jaar uit.

nc turnbond

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie