Sport
KRO-NCRV

Waarom het onbekende voetbalverhaal van ‘het kanon’ Bram Appel eerherstel verdient

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom het onbekende voetbalverhaal van ‘het kanon’ Bram Appel eerherstel verdient

Hij werd 'Het Kanon' genoemd, omdat hij verschrikkelijk hard kon schieten. Maar ook met zijn hoofd scoorde hij veel. Bram Appel, generatiegenoot van Faas Wilkes, Abe Lenstra en Kees Rijvers. Eén van de aanjagers van het betaalde voetbal in Nederland en één van de beste voetballers van zijn tijd.

Video niet beschikbaar


Ondanks dat zijn er nog maar weinig mensen die hem kennen. En dat is onterecht, vinden Martijn Schwillens en Bob Thomassen. Ze doken in het verleden van Bram Appel en schreven de biografie 'Het Kanon’. "Hij wilde op een gegeven moment niks meer met voetbal te maken hebben", zegt Martijn Schwillens bij Spraakmakers op NPO Radio 1.

Te werk gesteld in Duitsland

Door zijn twaalf interlands voor oranje kreeg hij de ‘vrijkaart voor het leven’, vertelt Schwillens. "Maar hij kwam nooit meer op de tribune." De mensen die wél weten wie Appel is, kennen hem vaak als de 'Nazi-voetballer'. Dat komt omdat hij in de oorlog voor de Berlijnse club Hertha BSC speelde. Hij kwam daar terecht omdat hij als ambtenaar geen loyaliteitsverklaring wilde ondertekenen voor de Duitsers.

Appel werd vervolgens te werk gesteld in Duitsland in een vliegtuigenfabriek, vertelt Bob Thomassen. "Dat was één van de belangrijkste doelwitten om te bombarderen.” Gevaarlijk dus. Maar op zondag mocht hij een balletje trappen. “Elke week was er ‘barakken voetbal’."

Talent viel op

Het talent van Appel viel op en hij klom al snel hogerop en kreeg daardoor privileges. "Hij werd uit de barakken gehaald omdat hij zo goed kon voetballen. Hij kwam in een appartementencomplex terecht en kreeg goed te eten. Dat was vrij uniek voor een dwangarbeider."

Na terugkomst in Nederland werd hem dat niet in dank afgenomen, vertelt Martijn Schwillens. "Hij kwam terug in Den Haag en werd daar met de nek aangekeken. In Den Haag kwamen veel mensen uit de strenge hongerwinter en Appel keerde als ‘nazi-voetballer’ terug."

Rehabilitatie

Als voetballer in Nederland zat zijn verleden in Duitsland hem ook in de weg. "De KNVB wilde niet dat hij voetbalde. Toen hij terugkeerde had hij een bepaalde status, waarmee je normaal gesproken voor het Nederlands Elftal zou kunnen worden opgeroepen. Maar de KNVB besloot hem een jaar lang te schorsen, omdat hij in Duitsland had gevoetbald." En dat terwijl Appel toestemming kreeg van de KNVB om in Duitsland te voetballen.

De auteurs willen nu eerherstel voor Appel. "Zes juni spreken we met Just Spee van de KNVB. Dan gaan wij pleiten voor rehabilitatie."

Ster advertentie
Ster advertentie