Sport
NOS

Kamer kijkt naar seksueel misbruik in danssport: 'Het is in de doofpot gestopt'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamer kijkt naar seksueel misbruik in danssport: 'Het is in de doofpot gestopt'

Na eerdere onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de turnwereld, bleek deze zomer ook dat er in de danssport veel mis is. Er zou sprake zijn van vernederingen, mishandelingen en misbruik. De Tweede Kamer debatteert vandaag over wat ertegen gedaan kan worden. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met onderzoeksjournalist Marco Knippen. Hij onthulde de misstanden in zowel de dans- als turnwereld.

"Ik heb me vooral gefocust op Latin dance. Daar komen alle componenten terug die ook in het turnen voorkwamen. Zoals negeren, isoleren en uitschelden. Maar er kwam heel nadrukkelijk ook een seksueel component bij. Dat seksueel misbruik en de Me Too-meldingen die bij de voorzitter van de World Dance Council werden gedaan, zijn allemaal in de doofpot gestopt", aldus onderzoeksjournalist Knippen in het NOS Radio 1 Journaal.

Machtsongelijkheid

"Volgens slachtoffers worden ze al op zeer jonge leeftijd in een situatie gebracht van machtsongelijkheid. Latin dance is op zich een sensuele vorm van dansen en daar maken trainers misbruik van. Er wordt gemanipuleerd en geïsoleerd, zodat het allemaal een-op-een gebeurt. Slachtoffers krijgen zo het gevoel dat ze nergens terechtkunnen."

Vandaag praat de Tweede Kamer over deze misstanden. "De Tweede Kamer gaat in eerste instantie kijken naar wat er moet gebeuren. Er komen twee moties op tafel te liggen. Die pleiten voor onafhankelijk onderzoek naar de situatie in de totale danssector. Daarnaast moeten slachtoffers zich op een veilige manier kunnen melden."

Nazorg

"Het kost heel veel moeite om gehoord en geloofd te worden. Het schrijnende in het turndossier is dat de misstanden pas zijn gaan leven toen een trainer toegaf dat het gebeurd was. Daarvóór werd het afgezwakt en vergoelijkt", aldus Knippen. "Slachtoffers vinden ook dat er meer oog moet zijn voor nazorg. Je ziet dat ze het misbruik lang ondergaan en vervolgens het geheim met zich meedragen. Ze komen in een soort rouwproces terecht en het duurt vaak tien jaar voordat ze ermee naar buiten durven te komen. Dan krijg je te maken met verjaringstermijnen en dergelijke. Dat moet ook aangepakt worden."

Volgens Knippen ligt de bal nu bij de politiek. "De politiek is uiteindelijk de subsidieverstrekker van sportkoepel NOC*NSF, die voorheen verantwoordelijk werd gesteld. Maar je ziet nu dat de politiek vindt dat er spelregels moeten worden gesteld aan die subsidieverstrekking. Dat het dus niet alleen prestatiegericht is, maar ook een veilig sportklimaat borgt."

r1jn danssport

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie