Binnenland
NOS

Seksueel geweld tegen kinderen neemt toe: 'Ongeveer 3.000 meldingen per jaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Seksueel geweld tegen kinderen neemt toe: 'Ongeveer 3.000 meldingen per jaar'

Het aantal gevallen van seksueel geweld tegen kinderen stijgt. In veel gevallen gebeurt dat in een woonhuis. Dat blijkt uit de nieuwe Monitor Seksueel Geweld tegen Kinderen. Vaak is het misbruik al langer aan de gang als het bekend wordt. En bijna 40 procent van de verdachten van dat seksuele geweld is zelf jonger dan 21 jaar.

"We zien dat fysiek seksueel misbruik bij ongeveer 14 procent van de meiden en 3 procent van de jongens voorkomt", zegt Conny Rijken, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, in het NOS Radio 1 Journaal. "Als het gaat over seksuele intimidatie, dan zijn die aantallen hoger."

16.000 meldingen

De periode 2018 tot en met 2022 is onderzocht, vertelt Rijken. "Als we het dan hebben over de meldingen bij de politie, dan gaat het om 16.000 meldingen van seksueel misbruik, dus ongeveer 3.000 per jaar. Dus we zien eigenlijk zowel bij de politie, maar ook bij de hulpverleningsorganisaties, een stijging van het aantal meldingen van het aantal slachtoffers."

Verder valt op dat het aantal verdachten niet evenredig meestijgt, aldus Rijken. "Dus we hebben relatief meer meldingen en minder verdachten in beeld. Ook zien we in de coronatijd een lichte toename van het aantal incidenten in de woning. Daar zien we wel een verschil over die hele periode."

Familielid

Omdat het veel in woningen plaatsvindt, gaat het vaak ook om een familielid. "Dat is zeer aannemelijk", zegt Rijken. "Er zijn veel meldingen van incest, verkrachting, aanranding, ook wel van sexting. Bij incest is er sowieso een familieband aanwezig. We hebben ook eerder onderzoek gedaan en daar blijkt ook dat in één derde van de veroordelingen er sprake is van een familieband."

Dat maakt het voor slachtoffers ook moeilijker om ermee naar buiten te komen, erkent Rijken. "Vaak is er een band, een loyaliteit naar een familielid, bijvoorbeeld naar een vader, een oom, een opa. Dat maakt het voor slachtoffers moeilijker om daarmee naar buiten te komen. Daarom is het belangrijk om echt oog te hebben en specifieke aandacht voor deze groep slachtoffers."

Jonge daders

In bijna 40 procent van de gevallen is de dader jonger dan 21 jaar. Daar maakt Rijken zich ook zorgen over. "Deels komt dat doordat kinderen op die leeftijd seksueel experimenteren en grenzen overschrijden. Ook hier zien we ernstige vormen van seksueel geweld, zoals veel meldingen van verkrachting. En ook hier komt incest ook weer terug."

De slachtoffers kunnen dan ook heel jong zijn, weet Rijken. "Die weten nog niet zo goed wat normaal is en wat niet normaal is. Daarom roept het rapport op om in te zetten op seksuele vorming en seksuele voorlichting op de basisschool en de middelbare school. Zo weten kinderen dat ze hun grenzen kunnen aangeven en dat ze naar iemand toe kunnen gaan."

Seksueel geweld tegen kinderen neemt toe: 'Ongeveer 3.000 meldingen per jaar'

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie