Sport
NOS

Erben Erbij: teleurstelling om uitschakeling Verwijlen, credits voor chef de mission

foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: teleurstelling om uitschakeling Verwijlen, credits voor chef de mission

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de events waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Dag 2 van de Spelen stond voor Wennemars in het teken van schermen. Bas Verwijlen hoopte tijdens zijn vierde Spelen eindelijk een medaille te gaan veroveren, maar de schermer strandde op weg naar de kwartfinales.

Video niet beschikbaar

Wennemars had zich voorbereid op een lange dag vol schermwedstrijden. Hij was zelfs veel te vroeg bij de schermhal. "Ik had een foutje gemaakt. Ik was er al om negen uur 's ochtends, voor de allereerste ronde van de beste 64. Maar Bas Verwijlen was als zevende geplaatst op dit toernooi en kreeg daarom een bye (mocht een ronde overslaan). Ik heb hier drie uur voor niets gezeten...", zei Wennemars zondagochtend in de uitzending van RadiOlympia.

De NOS-commentator zag Verwijlen zijn eerste wedstrijd winnen van de Zuid-Koreaan Kweon Young-jun en zich plaatsen voor de laatste zestien. "Bas is verder gekomen dan op de vorige Spelen. Hij kan dit toernooi van iedereen winnen en verliezen, vertelde Bas al eerder. De eerste partij ging lang gelijk op, maar op een gegeven moment was hij ontketend. Toen kwam er ook een oerkreet. Dat was fantastisch om te zien. Ik hoorde die oerkreten al bij andere schermers in de hal, maar ik miste die nog even bij Bas. Hij was daarvoor heel rustig."

Trouwe supporter

In de achtste finales stond de 37-jarige Verwijlen tegenover de Fransman Romain Cannone. Wennemars zag dat Cannone Verwijlen te slim af was met de degen. "Ja, het is afgelopen...", zei de NOS-commentator na het beslissende punt. "Bas kwam nog goed terug, maar kon de wedstrijd niet doen kantelen. Hij was het na afloop niet helemaal eens met de toekenning van het laatste punt, maar helaas zijn zijn vierde Spelen ten einde."

Wennemars gaf eerder op de ochtend, voor de uitschakeling van Verwijlen, nog aan de hele dag in de hal van de schermwedstrijden te blijven. De strijd om goud is zondagmiddag rond 14.00 uur Nederlandse tijd. "Ik heb broodjes gesmeerd... Vanochtend was er helemaal niemand, een paar journalisten. Ik moet wel credits geven aan chef de mission Pieter van den Hoogenband. Hij was zaterdag nog bij het handboogschieten en ik dacht: hij gaat nu vast wel bij het zwemmen kijken, maar hij was als enige supporter in de schermhal om Verwijlen te steunen."

Ster advertentie
Ster advertentie