Sport

Erben Erbij: 'De olympische droom van Verwijlen is over en dan staat er niemand...'

NOS
foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: 'De olympische droom van Verwijlen is over en dan staat er niemand...'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de events waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Wennemars begon dag 2 van de Spelen bij het schermen en vertrok na de uitschakeling van Bas Verwijlen naar het 3x3 basketball. De Nederlandse basketballers wonnen zondag van gastland Japan (21-10) en China (21-18).

Wennemars leefde mee met Verwijlen, die zondag in de achtste finales van het schermtoernooi strandde tegen de Fransman Romain Cannone, die later op de dag de gouden medaille veroverde. Zo eindigde voor Verwijlen zijn vierde Spelen in een grote teleurstelling. Wennemars ving hem na de uitschakeling op in een nagenoeg lege schermhal.

"Bas wordt niet in het rijtje genoemd met Epke (Zonderland), Churandy (Martina) of Henk (Grol), die ook voor de vierde of vijfde keer op de Spelen zijn. Het lijkt soms wel of Bas vergeten wordt. Dan vind ik het zo jammer hoe hij zijn avontuur moet afsluiten. Dat vind ik echt heel erg. De zaal was leeg. Zijn olympische droom is over en dan staat er niemand... Ook zijn vader niet, die er altijd bij was. Ik stond nog samen met NOS-verslaggever Jeroen Stekelenburg in de mixed zone. Bas nam alle tijd voor ons en vond het fijn dat wij er waren. Hij verdient een groot podium", aldus Wennemars.

"Klaar met coronaverhaal"

De vliegende keep van RadiOlympia werd zondag wakker met het gevoel dat het de dag van Verwijlen kon worden, vertelde hij tegen de schermer. "Nee, dat gevoel had ik niet", reageerde Verwijlen. "Ik was vooral blij dat ik mocht beginnen. Ik voelde me goed, focuste me steeds op de volgende treffer. De verschillen bleken uiteindelijk klein, maar voor de top zestien ben ik hier niet gekomen."

"Dit waren de minste Spelen waren voor mij", vervolgde Verwijlen. "Het hele coronaverhaal eromheen was niet leuk. Ik vond het moeilijk om me af te sluiten van de coronagevallen. We deden er als Team NL alles aan om de regels te volgen, maar in de vlucht waarop ik zat en in de bus van het vliegveld naar het olympisch dorp zat ik met vier positief geteste personen, onder wie een goede vriendin van mij: taekwondoka Reshmie Oogink. Toen ik hoorde dat ze besmet was dacht ik: dan is het ook wel klaar voor mij, omdat we dicht bij elkaar in de buurt waren geweest. Deze situatie is gewoon moeilijk, want je kunt je niet focussen op een onzichtbare vijand. Ik ben zo klaar met het hele coronaverhaal."

Olympisch gevoel

De coronaperikelen blijven de gemoederen bezighouden bij de atleten, merkt ook Wennemars. "Bij de roeiers speelt dat bijvoorbeeld. Ik denk dat veel mensen niet verwacht hadden dat het virus bij Team NL zou komen. Ik ken NOC*NSF en Maurits Hendriks goed en Maurits is ook echt iemand van de protocollen. Het is alleen niet gelukt om het virus buiten de deur te houden", aldus Wennemars.

De NOS-commentaar sloot dag 2 van de Spelen af bij 3x3 basketball. "Dat was echt allemachtig mooi. Ik ben daar echt enthousiast over. Ik heb nog geen olympisch gevoel gehad, maar toen ik daar zat begon het wel een klein beetje te komen. Ik ga morgen (maandag) naar het skateboarden. Wie tien jaar geleden tegen mij had gezegd dat ik naar skateboarden zou kijken op de Olympische Spelen... Weet je, ik ga het meemaken", besluit Wennemars.

Ster advertentie
Ster advertentie