Sport
KRO-NCRV

'We zijn overal eensgezind, behalve in het voetbal'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We zijn overal eensgezind, behalve in het voetbal'

Een uitspraak van de Eindhovense burgemeester Jorritsma dat het voetbal na 1 juni hoe dan ook niet hervat wordt, deed veel stof opwaaien. Sportanalist Barbara Barend vindt dat Jorritsma voor zijn beurt heeft gesproken. "We zijn overal eensgezind, behalve in het voetbal."

Video niet beschikbaar

Chef-voetbal bij de NOS Arno Vermeulen noemde de Eindhovense burgemeester zelfs een demagoog. Renzo Veenstra, hoofdredacteur van Omroep Brabant, vindt dat Jorritsma inderdaad misschien voor zijn beurt heeft gesproken. "Maar dat moet je ook in het licht van de situatie in Noord-Brabant zien, die wat heftiger is."

De KNVB heeft volgens hem eveneens mogelijk voor haar beurt gesproken, toen ze aangaven te willen dat het voetbal doorgaat.

De uitspraak van Vermeulen vindt hij "opmerkelijk" voor een sportchef. Vermeulen heeft in een statement aangegeven dat zijn toon wat fel was. Burgemeester Jorritsma liet dit weekend aan Veenstra weten niet inhoudelijk te willen reageren op de uitspraken.

'Jorritsma voor beurt gesproken'

"De KNVB heeft nog nooit gezegd, we gaan het RIVM en de overheid niet volgen", zegt Barend. Ze geven aan dat als alles wordt vrijgegeven, ze graag de competitie willen hervatten. "Daar hebben ze alle recht toe."

"Jorritsma heeft voor zijn beurt gesproken. Het lijkt me slimmer dat je dan de telefoon pakt, dan kun je praten en een gezamenlijk statement doen", zegt de sportanalist in het mediaforum van Spraakmakers.

Volgens Veenstra wordt in de discussie voorbijgegaan aan het gegeven dat Jorritsma ook voorzitter is van de veiligheidsregio en dat hij de vergunning voor de wedstrijden moet afgeven. "Hij heeft nu al gezegd, die ga ik niet geven. Daar kun je wat van vinden."

'Niet eensgezind'

Marc Overmars, directeur van Ajax, gaf eerder al te kennen de competitie niet te willen hervatten. Ook hij heeft voor zijn beurt gesproken, vindt Barend. "Ik vind het raar dat de Eredivisie niet met één mond praat en niet eerst met de KNVB in gesprek gaat."

Overigens verwacht Barend niet dat het mogelijk zal zijn de competitie af te maken. "Als je nu zegt, we gaan niet meer voetballen, dan trek je de stekker uit het voetbal en daar zijn heel veel inkomsten mee gemoeid."

Het valt Barend op dat overal eensgezind wordt gehandeld, behalve in het voetbal. "Laat ze eerst met elkaar in gesprek gaan in plaats van in persconferenties te roepen. Uiteindelijk gebeurt toch wat Rutte, het RIVM en het kabinet willen.

Het Mediaforum met Barbara Barend en Renzo Veenstra

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie