Sport
KRO-NCRV

Uitvoeren van dopingcontroles onder druk door corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitvoeren van dopingcontroles onder druk door corona

Met nog twee maanden tot de Olympische Spelen is het "volstrekt onmogelijk" om alle nodige dopingtests uit te voeren. Dat zegt de voorzitter van de Dopingautoriteit Herman Ram bij Spraakmakers. Door de coronacrisis is testen moeilijker geworden en zijn er grote achterstanden bij anti-dopingautoriteiten.

Door de coronacrisis zijn veel minder dopingtest uitgevoerd. "Mondiaal is bijna de helft niet uitgevoerd", zegt voorzitter Ram. "Van ons eigen programma hebben we 40 procent niet kunnen uitvoeren en in opdracht van internationale federaties hebben we maar 20 procent kunnen uitvoeren."

Volgens Ram is dat voor een groot deel te verklaren door het stilvallen van wedstrijden en trainingen. Ook zijn controles zelf lastiger geworden doordat ze op anderhalve meter afstand uitgevoerd worden. Bloedcontroles, waarbij contact onvermijdelijk is, hebben grotendeels stilgelegen.

De focus ligt bij het testen nu op sporters die in juli naar de Olympische Spelen in Tokyo gaan of zich daar nog voor kunnen plaatsen. Maar het zal "volstrekt onmogelijk" zijn om de grote achterstanden in aanloop naar de Spelen weer in te halen, vertelt Ram. "Normaal gaat het twee maanden voor de Spelen om ongeveer 300 sporters, nu zijn dat er bijna twee keer zoveel. Dat betekent dat we een grote groep aan het controleren zijn."

Risicoschatting

"Die sporters proberen we allemaal nog een paar keer te zien voor ze naar Tokyo afreizen. Dat is moeilijk, sowieso in aantallen. Als je ze allemaal drie keer wil zien, heb je het over 1.800 bezoeken." Dat aantal is volgens Ram onhaalbaar. De anti-dopingautoriteit maakt daarom risicoschatting en test veelal rond kwalificatiemomenten.

Ram snapt dat sporters vrezen voor misbruik, maar zegt dat daar tegelijkertijd weinig aanwijzingen voor zijn. "Die angst is begrijpelijk. Er zal ongetwijfeld individueel misbruik van gemaakt zijn. Maar we hebben zeker niet de indruk dat dat massaal heeft plaatsgevonden wat anders niet gebeurd was."

Whereabouts minder nauwkeurig

In landen waar het toch al minder goed georganiseerd was, is het risico op misbruik hetzelfde gebleven, denkt Ram. Wel zien de anti-dopingautoriteiten dat whereabouts veel minder nauwkeurig bijgehouden werden. Ook hierbij speelt het wegvallen van wedstrijden en vaste trainingsschema's een grote rol. "Maar dat zien we zeker niet door de vingers", zegt Ram.

Wie drie keer niet op de aangegeven plek is om getest te kunnen worden, moet voor de tuchtcommissie verschijnen en riskeert een schorsing. Ram zegt dat er een aantal Nederlandse sporters op scherp staat en dat zijn organisatie in aanloop naar de Spelen de teugels nog eens zal aantrekken.

Biologisch paspoort

Los van alle corona-omstandigheden blijft het moeilijk om alle doping te achterhalen; veel stimulantia zijn binnen een week uit het lichaam. "Daar moesten we toch al rekening mee houden. Wat dat betreft is het biologisch paspoort nog belangrijker geworden. Gegevens worden voor langere termijn opgeslagen en dan kun je zien of er iets afwijkends gebeurd is."

Herman Ram, voorzitter van de Dopingautoriteit, over de achterstanden bij de dopingcontroles

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie