Sport
BNNVARA

Voetballen in verschillende klimaatzones WK 2026: 'Daar zit een onrechtvaardigheid in'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Voetballen in verschillende klimaatzones WK 2026: 'Daar zit een onrechtvaardigheid in'

Wereldvoetbalbond FIFA maakte gisteravond laat de zestien speelsteden van het WK van 2026 bekend. Het worden er elf in de Verenigde Staten, drie in Mexico en twee in Canada. Nog nooit lagen de steden van een WK-toernooi zo ver uit elkaar, waarbij het klimaat enorm kan verschillen. Van 16 graden in Vancouver tot 35 graden in Dallas en 2200 meter hoogte in Mexico-Stad. Hoe eerlijk wordt dat WK als er zoveel klimaatverschillen zijn? In De Nieuws BV vertelt sportjournalist Henk Spaan dat er een onrechtvaardigheid in zit.

Spaan, die zelf als journalist aanwezig was tijdens het WK voetbal van 1994 in de Verenigde Staten, vertelt dat een warm klimaat tijdens een Wereldkampioenschap niet uniek is, maar een toernooi wat verspreid is over verschillende steden met grote klimaatverschillen wel.

Voorbereiding

Zo kan het in de Amerikaanse staat Texas oplopen tot 35 graden. In Vancouver ligt het tussen de 20 en 23 graden in de zomer. Weer-technisch gezien hebben teams die in een koelere omgeving spelen hiermee een voordeel. "Een wedstrijd in Dallas, Texas sloopt je conditie", aldus de sportjournalist. Spaan verwacht binnen de groepswedstrijden geen problemen. Het is bekend dat de groepen op vaste speelplaatsen spelen, dus niet hoeven te reizen naar een van de andere vijftien steden. Maar in verdere stadia van het toernooi kan het qua temperatuur moeilijker worden voor teams die op het heetst van de dag moeten spelen. "Daar zit natuurlijk een onrechtvaardigheid in", aldus Spaan.

'Bij de FIFA draait alles om geld'

Wat verder opvallend is aan dit klimaatdiverse toernooi, is het aantal deelnemende landen. In totaal gaan 48 landen zich kwalificeren voor het WK. Dat heeft volgens Spaan alles te maken met geld. "Bij de FIFA gaat het echt alleen maar om geld, net als bij het Nationaal olympisch comité." Spaan vertelt dat het ook te maken heeft met de ontwikkelingsstrategie van de FIFA. De sportjournalist legt uit dat de FIFA meerdere landen mee laat doen met de hoop dat voetbal zich daarmee ook in ontwikkelingslanden ontwikkeld als populaire sport.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie