Sport
NOS

Willem II delft onderspit in zinderende degradatieontknoping, Fortuna Sittard houdt vol

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Willem II delft onderspit in zinderende degradatieontknoping, Fortuna Sittard houdt vol

Willem II is gedegradeerd uit de eredivisie. De club won zelf wel van FC Utrecht (3-0), maar had het niet in eigen hand. Omdat Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam ook wonnen, van respectievelijk NEC (0-1) en Heracles Almelo (3-1), valt het doek in Tilburg. Heracles moet de komende weken nog knokken tegen degradatie in de play-offs.

Spanning vooral onderin

De spanning was op de slotdag van de eredivisie vooral onderin te vinden. Vier ploegen konden nog degraderen dan wel in aanmerking komen voor de nacompetitie. Nummer 17 Willem II mocht na een hallucinerende sfeer met vuurpijlen en rookbommen voor de aftrap als eerste juichen. De Tilburgers kwamen thuis tegen FC Utrecht gelukkig op voorsprong. Spits Jizz Hornkamp kreeg de bal tegen zich aan, na een redding van keeper Eric Oelschlägel op een schot van afstand van Derrick Köhn (1-0).

Al snel kwamen er bedroefde gezichten in Brabant. Een doelpunt van Fortuna Sittard volgde snel. Op bezoek bij NEC maakten de belangrijke spelers Ralf Seuntjens en Zian Flemming de goal mogelijk. Het hakje van Seuntjens was fraai, waardoor Flemming kon binnen schieten. NEC kreeg in het vervolg van de eerste helft de beste kansen, maar vooral Jonathan Okita was te onzorgvuldig.

Heracles Almelo - Sparta Rotterdam

Bij Heracles Almelo-Sparta Rotterdam bleef het lang 0-0. De twee ploegen konden het gooien op een salonremise om allebei veilig te zijn voor directe degradatie. Heracles had pech in de kansen. Anas Ouahim zag zijn poging via de onderkant van de lat terug het veld in stuiteren. In de extra tijd kwam Sparta op 0-1. Arno Verschueren chipte over doelman Koen Bucker, na een splijtende pass van Younes Namli dwars door de verdediging. De stand bij rust betekent dat Willem II direct degradeert en Heracles play-offs moet spelen. Sparta en Fortuna Sittard blijven dan in de eredivisie.

In afwachting

Na de pauze was het wederom Willem II dat als eerste het doel wist te vinden. Een pegel van Dries Saddiki bracht de ploeg van Kevin Hofland op 2-0. Daarna werd het een kwartier voor tijd ook nog 3-0. Joris van Overeem kopte in eigen doel. De spanning bleef tot het laatste moment in Tilburg in afwachting van NEC-Fortuna.

Ook Sparta Rotterdam breidde de voorsprong na rust uit. Een counter uit het boekje met Lennart Thy als afmaker zorgde voor de 0-2. Invallers Pinto en Engels waren samen verantwoordelijk voor de derde treffer. Via Bakis kwam Heracles nog terug tot 1-3. Ook deze ploegen waren afhankelijk van de wedstrijd in Nijmegen.

Nagelbijten

Als NEC een keer zou scoren, zou alles weer op zijn kop gaan. Fortuna was na de treffer vroeg in de wedstrijd alleen aangewezen op verdedigen. De Limburgers verkeerden tussen hoop en vrees. Het was een kwestie van overleven. Nagelbijten op de tribunes. Vlak voor tijd haalden spelers van Fortuna meerdere keren een bal van de lijn. Lisandro Semedo had in de counter de 0-2 op de schoen, maar hield de spanning er nog even in. Ook uit de laatste hoekschop veranderde er niets.

Zodoende is Willem II na acht seizoenen gedegradeerd naar de eerste divisie. Woensdag werd voor PEC Zwolle al duidelijk dat een avontuur in de Keuken Kampioen Divisie wacht. De andere beslissing die zondag nog moest vallen was de laatste ploeg die nog om Europees voetbal mag strijden. De gelukkige werd sc Heerenveen dat met 3-1 won van Go Ahead Eagles. AZ, Vitesse en FC Utrecht zijn de andere drie deelnemers aan de play-offs om één Europees ticket.

Bij Sparta lijkt iedereen blij met de handhaving. Rotterdammer Hugo Borst is nog even uitgesproken als het gaat over het beleid van de club:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie