Naar homepage
Podcast

Bart Deurloo: Rekstok-rockster op ontdekkingsreis

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Deurloo: Rekstok-rockster op ontdekkingsreis

[NOS] Niet Epke Zonderland, maar Bart Deurloo is momenteel de enige Nederlandse turner met een olympisch ticket in zijn bezit. Hij haalde al eens WK-brons aan het hoogrek en is straks in Tokio ook een van de favorieten voor een medaille op dat onderdeel.

#9 - Bart Deurloo: rockster aan de rekstok met een 'I love mum'-tattoo

Hij hoopt dat Zonderland zich ook nog plaatst, vertelt hij aan Henry Schut in de NOS Olympische podcast. "Anders zit ik daar in mijn eentje. En ook al is Epke mijn grootste concurrent, Epke is een goeie vent, hij traint er heel hard voor. Ik gun het hem ook."

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we met de NOS Olympische podcast af naar Tokio 2021. De Olympische Spelen van Tokio, worden Deurloos' tweede Spelen. In Rio haalde hij als eerste Nederlandse man de meerkampfinale. De vraag is hoe Deurloo dat olympische ticket van volgend jaar gaat verzilveren. Want ja, de Olympische Spelen zijn pas over een jaar. Dus is er tijd om na te denken. Tijd om zijn plan uit te vogelen. Tijd voor bezinning en stilte ook. Tijd om te surfen. Tijd om even de druk er vanaf te halen. En zo is hij tot de conclusie gekomen: "Elke keer als ik niet 100 procent het gevoel heb dat het goed gaat komen, heb ik het idee dat het beter voor me is."

De weg naar perfectie

Waar de buitenwereld vooral die jongen met de gitaar ziet, die meedeed aan The Voice of Holland ("Misschien ooit nog wel een keer"), of die jongen met de tattoos ("Ik zie het als een kunstwerk waar ik mijn hele leven aan kan werken"), of die turner die filmpjes plaatst waarin hij met gemak drie of vier vluchtelementen achter elkaar uitvoert aan de rekstok, legt hij uit wat erbij komt kijken om een goede oefening uit te voeren: "Het zijn automatismen. Maar er speelt zoveel meer."

Hoe die weg naar perfectie eruit ziet, dat is ook voor Deurloo nog een vraag. "Dat is ook op mijn dertigste een ontdekkingstocht, ja." Want ja hij drinkt wel eens een biertje, ja hij gaat op vakantie, en nee hij eet geen borden pasta weg. En nee, hij is niet altijd 24/7 met turnen bezig. "Ik wil straks in Tokio het gevoel hebben dat ik alles gedaan heb, wat ik had kunnen doen. Mensen hebben een perfect beeld in hun hoofd van wat topsport is. Maar ja, wat is alles eruit halen?"

Alles eruit halen

Na de Spelen in Rio de Janeiro, sprak hij een hockeyer in het Holland House. Ze waren net als vierde geëindigd. "Die jongen zei: 'Ik heb heel mijn leven hiervoor getraind. Ik heb alles gedaan. Nu is alles verpest.' Ik wil dat echt nooit zo mee maken. Toen ging ik nadenken over alles eruit halen, wat dat dan is. Als dat voor mij vakantie is, dan is dat belangrijker dan dat ik elke dag ga stampen in de zaal, daar word ik misschien sterker van, maar niet gelukkiger. "

En voor wie het verhaal achter zijn 'I love mum'-tattoo wil weten, die moet even de podcast luisteren.

NOS Olympische podcast

De NOS Olympische podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app. Eerder in deze serie spraken we met onder anderen Kiran Badloe, Eva de Goede en Annemiek van Vleuten. Iedere twee weken komt er een nieuwe podcast online. Na dertig interviews is de laatste aflevering te horen in juli 2021, precies op het moment dat de Olympische Spelen in Tokio (hopelijk) beginnen.

Ster advertentie
Ster advertentie