Sport
NOS

Jeugdtrainer gestopte Epke Zonderland: 'Hij had enorm veel lef'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeugdtrainer gestopte Epke Zonderland: 'Hij had enorm veel lef'

Epke Zonderland heeft zaterdag in Tokio de laatste oefening uit zijn loopbaan geturnd. De 35-jarige rekstokspecialist hield na zijn mislukte kwalificatie de deur naar de WK in oktober nog op een kier, maar later op de dag wist de olympisch kampioen van 2012 het zeker: hij stopt met topsport.Oud-turncoach Tjalling van den Berg heeft Zonderland zijn hele carrière gevolgd. Hij is hoofdcoach geweest van de turntrainers in Heerenveen waar Zonderland binnenkwam toen hij negen was. "Ze waren met drie broers", zegt Van den Berg in Langs de Lijn En Omstreken.

"Johan was aan de slappe kant, Herre was een prima kerel maar had geen lef en Epke had eigenlijk alles wat een sportman nodig heeft: hij was slim, sterk en had enorm veel lef. Als er wat nieuws geprobeerd moest worden, ging Epke als eerste."

Van den Berg heeft wel een idee waar dat talent vandaan komt. "Dat heeft hij waarschijnlijk geërfd van zijn pake. Die liep de handstand tussen twee schoorstenen op het dak van de boerderij. Dat vond-ie leuk. Epke heeft ook een geweldige coördinatie."

Ster advertentie
Ster advertentie