Sport
KRO-NCRV

Zorgen over criminaliteit in de voetbalwereld: 'We zijn kwetsbaar'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen over criminaliteit in de voetbalwereld: 'We zijn kwetsbaar'

Zowel het OM als voetbalclubs en de KNVB maken zich zorgen over de toenemende criminele invloeden in het voetbal. Een recent voorbeeld is Quincy Promes die vandaag voor de rechter staat voor poging tot doodslag. Om voetballers bewust te maken van de lange arm van de onderwereld worden er nu trainingen te geven.

Criminaliteit in voetbal

Oud-rechercheur Arno van Leeuwen is één van de mensen die 'bewustwordingsgesprekken' houdt met voetballers. Hij is ook degene die eerder gesprekken voerde met Promes, toen hij nog bij Ajax voetbalde. "Er waren signalen dat hij met criminelen gezien werd", vertelt Van Leeuwen aan Spraakmakers-verslaggever Thomas Schuurman. "Ik heb toen meerdere malen met Promes gesproken. Hij kwam over als een aardige jongen. Wij waarschuwden hem: 'kijk uit met wie je omgaat, want voor je het weet kom je in de problemen.' We hoopten dan ook dat de boodschap over zou komen."

'Dichtbij Amsterdam, dus kwetsbaar'

Van Leeuwen geeft ook voorlichtingen aan hele teams, bijvoorbeeld bij voetbalclub Telstar. Een goede zaak vindt trainer Mike Snoei. "Als trainer heb ik de hele wereld gezien", vertelt Snoei. "En ook de minder leuke dingen. Dat er mensen zijn die spelers proberen te beïnvloeden, bijvoorbeeld in Griekenland."

Gelukkig merkt Snoei dit bij Telstar niet. "Hier heb ik niks vreemds meegemaakt, hopelijk blijft dat zo. Maar we zitten wel dicht bij Amsterdam, dus we zijn kwetsbaar."

De oude buurt

Ook misdaadjournalist John van den Heuvel maakt zich zorgen over de ontwikkeling en ging rond de Kerst langs bij voetbalclub PSV om daar met de spelers te praten. Hij legt uit hoe zo'n vermenging tussen de voetbalwereld en criminaliteit tot stand komt. "Vaak is het zo dat jonge voetballers uit buurten waar veel criminaliteit plaatsvindt", vertelt Van den Heuvel. "Buurtgenoten zien dat deze jongens veel geld gaan verdienen en willen daar gebruik voor maken. En voor de speler is het moeilijk om de vriendschappen met deze oude buurtgenoten te verbreken. Zo ontstaat een verweving."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie