Sport
BNNVARA

Aad de Mos: 'Ik zag mijn vrouw alleen maar in bed'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Aad de Mos: 'Ik zag mijn vrouw alleen maar in bed'

Hij was het goudhaantje van Mechelen, werd buitenspel gezet bij Ajax en maakt nu carrière op social media. Aad de Mos kende een veelbewogen leven als voetballer, trainer en mens. In De Nieuws BV bespreekt de Hagenees zijn hoogte- en dieptepunten.

Aad de Mos werd in 1947 geboren in Den Haag, honderd meter van het ADO-stadion. "Mijn grote droom was om aan de overkant, in het stadion van ADO, te voetballen. Mijn vader was in die tijd bestuurslid bij de club en ook ik heb rood-groen bloed gekregen. Ik kwam uiteindelijk in de jeugdelftallen van ADO terecht en dwong een contract af bij mijn favoriete club, dat was geweldig."

Als voetballer was De Mos geen hoogvlieger. Op zijn zesentwintigste moest hij, na een zware blessure, ook nog eens noodgedwongen stoppen met zijn carrière. "Die klap kwam keihard aan, ik vond het verschrikkelijk. Ik viel echt in een zwart gat nadat ik stopte. Je hoorde nergens meer bij en ik voelde mij een 0."

Fulltime leraar

Na het beëindigen van zijn carrière besloot De Mos fulltime onderwijzer te worden. "Ik heb fantastische herinneringen aan die tijd, ik heb op school onder meer mijn vrouw ontmoet. Ik voelde dat ik goed kon omgaan met de studenten en daarom besloot ik om jeugdtrainer bij een voetbalclub te worden."

De Mos maakte daarna snel carrière. Zijn talent werd opgemerkt door Ajax, waar ze hem een functie als hoofd van de jeugdopleiding aanboden. "Ik moest eerst wel een test doen. Mijn taak was om twee spelers te bekijken en daar een rapport over te schrijven. Ik moest de zestienjarige Wim Kieft en Frank Rijkaard analyseren. Het bestuur was heel tevreden met de rapporten en ik kreeg de baan."

Onterecht Ontslag

Bij Ajax had De Mos het al heel snel druk. Hij trainde de A1 en het tweede elftal, was assistent bij het eerste en bleef natuurlijk hoofd jeugdcoach. "Ik zag mijn vrouw alleen maar in bed, zo druk was ik", vertelt een lachende De Mos. "Ik kende veel successen bij Ajax en werd uiteindelijk ook twee keer kampioen als hoofdtrainer van het eerste elftal."

De Mos moest uiteindelijk weg bij de Amsterdammers, na een machtsgreep van Johan Cruijff. "Ik ben ten onrechte ontslagen, dat had ook veel invloed op mijn familie en kinderen. Niemand begreep dat besluit. Toch verwijdt De Mos Cruijff niets. "Johan stond boven de wet en is zeker mijn leermeester geweest. Hij heeft mij aangesteld en hele goede adviezen gegeven. De beste raad was: 'Zorg dat je de absolute macht hebt binnen de club'."

Succes over de grens

Na zijn periode bij Ajax, vertrok De Mos naar België. Bij Mechelen nam hij wraak op zijn oude werkgever. "In de finale van de Europacup II waren wij met Mechelen de underdog tegen Ajax. Mijn vrouw zat voorafgaand aan de finale in het hotel van Ajax. Het Amsterdamse bestuur nodigde haar toen uit voor een groot feest, want ze waren al zeker van de overwinning. Toch wonnen wij met Mechelen de finale met 1-0.De dagen daarna was het een groot volksfeest op de Grote Markt."

Quote

Ik heb de hele wereld gezien dankzij het voetbal

Aad de Mos

Na zijn successen bij Mechelen werd De Mos nog kampioen met Anderlecht en won hij de beker met Al-Hilal, hij kende daarna ook een aantal matige avonturen. "Toch heb ik uiteindelijk een geweldige carrière gehad en heb ik de hele wereld gezien dankzij het voetbal." Nu is De Mos een fanatiek Twitteraar en zit hij ook op Instagram. "Ik heb drie vrienden, twee daarvan zijn mijn kleinkinderen en de andere is mijn telefoon. Ik ben op tijd op de social media-kar gesprongen en heb nu mijn eigen TV-station gecreëerd."

Aad de Mos Sportinterview

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie