Sport

Skifflegende Wienese vreest voor meer coronagevallen binnen roeiploeg

foto: 1 op 1foto: 1 op 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Skifflegende Wienese vreest voor meer coronagevallen binnen roeiploeg

Jan Wienese hoopt het beste voor de Olympische roeiploeg in Tokio maar vreest het ergste nu een staflid van de roei-equipe positief is getest. De skiff-kampioen op de Spelen van Mexico van 1968 vermoedt dat er meer corona-gevallen gaan opduiken. "Een aantal roeiers is al besmet met het coronavirus, maar dat wordt anoniem gehouden", stelt hij in 1 op 1 Zomereditie.

Video niet beschikbaar

De Oranje roeivloot mag dan voortvarend van start zijn gegaan op de Olympische openingsdag in Tokio, Jan Wienese (79) houdt zijn hart vast over het coronaproof gehalte van de Nederlandse roeiers. Zeker nu bekend is dat een begeleider van de roei-equipe positief is getest op covid-19, vermoedt Wienese dat er meer roeiers en begeleiders besmet blijken te zijn.

Namen en rugnummers wil de levende roeilegende niet noemen maar hij sluit niet uit dat er rondom de mannen-acht meer positieve corona-gevallen gaan opduiken. En dat vermoeden is niet gebaseerd op pure speculatie, maar dit ontleent Wienese aan doorgaans goed ingevoerde bronnen binnen de Nederlands roeiploeg.

"Een aantal roeiers is al besmet met het coronavirus, maar dat wordt anoniem gehouden", onthult hij tegenover Joris Linssen, presentator van 1 op 1 Zomereditie. "Dat is ook gebeurd met het EK roeien in 2020." Of een van die bronnen is Diederik Simon (roeicoach van de Nederlandse scullers in Tokio en oud Holland Acht-roeier), met wie Wienese goed contact heeft, laat hij in het midden. "Daar doe ik verder geen mededelingen over", meldt hij vanuit het clubhuis van De Amstel pal onder zijn houten skiff die daar aan het plafond hangt. Met dit eenmansbootje veroverde Wienese als 'outsider' Olympisch goud in 1968 in Mexico.

Gepatenteerde gek

Opmerkelijke uitspraken heeft Wienese nooit geschuwd. In het roeiwereldje staat hij te boek als een excentriekeling die altijd zijn eigen plan trok. Nico Rienks, die tweemaal Olympisch goud een eenmaal Olympisch bron won, kenschetste hem als een rasechte skiffeur, met al het egocentrisme dat bij deze individuele roeidiscipline hoort. "Een geniale roeier, maar ook een gepatenteerde gek", zo wordt in roeikringen over Wienese gesproken.

Het zal Wienese worst wezen. Hij heeft altijd maling gehad aan conventies en cultiveert graag zijn eigengereidheid. Al is enige zelfreflectie hem niet vreemd. Ja hij is ervan ervan overtuigd dat hij meer 'bijzonder' zijn dan andere mensen en dat hij graag aan anderen wil laten merken. Maar zonder asociaal of een pure egoïst te zijn haast hij zich te zeggen. "Maar narcisme is topsporters niet vreemd. Je moet tevreden zijn met jezelf."

Erelid

Bijna tachtig is Wienese maar nog altijd is hij volop aan het roeien en ook is hij nog actief fysiotherapeut. Zo wordt hij nog geregeld in zijn eenmansbootje gesignaleerd op de Bosbaan - het thuiswater van de Nederlandse toproeiers in het Amsterdamse Bos - en anders is hij wel te vinden bij zijn Zeil- en Roeivereniging de Amstel, waarvan hij erelid is. En voorlopig is Wienese nog lang niet van plan om te stoppen met roeien.

Medicijn

Alleen het stappen in zijn skiffje en er weer uit, wordt er niet makkelijker op met het klimmen der jaren. Maar een bestaan zonder roeien kan hij zich niet voorstellen. "Mijn hele leven is het al een medicijn voor mij. Het is van jongs af aan altijd een manier voor mij geweest om mijn energie kwijt te raken.'

Roeilegende Jan Wienese: aantal Nederlandse roeiers al besmet

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie