Sport
BNNVARA

Nederlands roeiteam roeit de Atlantische Oceaan over en breekt wereldrecord

foto: BOKA NEDurancefoto: BOKA NEDurance
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands roeiteam roeit de Atlantische Oceaan over en breekt wereldrecord

Op 12 december 2022 startte een Nederlands roeiteam met twee mannen en twee vrouwen aan de zwaarste roeitocht ter wereld: de Atlantic Challenge. In een acht meter lange roeiboot startte het team vanaf de Canarische Eilanden en legden ze een reis van 5000 kilometer af met als eindbestemming het Caribisch eiland Antigua. Na 32 dagen, 23 uur en 53 minuten roeien finishten ze op vrijdag 13 januari. Roeier Ilja Kok en teammanager Maud van Etten schuiven bij De Nieuws BV aan om te vertellen over deze slopende tocht.

Roeier Kok is weer even terug op Nederlandse bodem, maar de afkickverschijnselen van haar roeiavontuur voelde ze in de eerste week nog wel. "Ik had last van wiebelbenen en zere handen, maar de kou in Nederland zette me al snel weer met beide poten in de klei."

Een paar jaar geleden las Kok op het internet voor het eerst over de Atlantic Challenge en ze was meteen verkocht: "Ja, dit wil ik een keer in mijn leven doen, ik wil dit meemaken." De roeier bereidde zich met haar teamgenoten ruim tweeënhalf jaar voor op de Atlantische tocht. Hierdoor wist ze ook wat ze kon verwachten als ze ruim een maand met vier man op twaalf vierkante meter moest leven.

Zwaar weer

Ondanks de goede voorbereiding was het voor het team een hele taak om zich staande te houden tegen de krachten van de natuur. Zo verkeerde de boot vier dagen lang in een zware storm, waar een concurrerende boot kapseisde.

"Maar je moet gewoon doorroeien en gefocust zijn. Je kan ook niet anders, maar ik zat op het randje van mijn kunnen." Teammanager Van Etten, die vanaf het vasteland de communicatie tussen de boot en de achterblijvers faciliteerde, maakte zich toen wel zorgen. De zonne-energie die de boot opgewekt had, werd gerantsoeneerd dus was er geen ruimte om met elkaar te communiceren.

En na het slechte weer hield de pech voor het team niet op: een van de teamleden werd ziek. Voor de ziekte toesloeg wisselden de roeiers elkaar elke twee uur af, maar nu moest het schema aangepast worden. Er landde hierdoor meer op de schouders van de overige drie roeiers. "Maar je moet je aanpassen, je zal wel moeten", aldus Kok.

Wereldrecord

Ondanks de storm en ziekte wist de boot van Kok een knappe prestatie neer te zetten: ze werden vierde van de drieënveertig deelnemende boten. En ze verbraken in hun categorie het oude record door acht dagen sneller aan te komen.

En al had ze het van tevoren nooit gedacht, voor Kok smaakt deze overwinning toch naar meer. "Ooit zei ik tegen Van Etten: herinner me eraan dat ik dit één keer doe en nooit meer. Maar nu moet ik zeggen dat ik daar iets zachter in sta." Van Etten zal haar niet tegenhouden, maar blijft zelf aan wal: "Ik ben graag betrokken, maar ik zou dit zelf nooit doen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie