Sport
EONOS

Amber Kraak verruilde roeiboot voor racefiets: 'Voel me nog een groentje'

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Amber Kraak verruilde roeiboot voor racefiets: 'Voel me nog een groentje'

Wielrenner Amber Kraak begon haar carrière als roeister, maar besloot in 2019 over te stappen naar de fiets. Dat doet ze met succes, want ze won recent de Volta Limburg Classic. "Dat was een heel mooi moment, ik had niet verwacht dit jaar al een koers te winnen. Ik had er van tevoren eigenlijk niet zoveel zin in, maar juist dan gebeuren de mooiste dingen", vertelt ze over haar gewonnen koers.

Kraak verloor het plezier in roeien en besloot daarop te stoppen. "Ik ben toen drie dagen per week gaan werken, en ben als amateur gaan wielrennen. Helemaal niet met het idee om professioneel wielrenner te worden bij Jumbo Visma. Toen ben ik het gaandeweg zo leuk gaan vinden, en is het uiteindelijk op deze manier zo gelopen."

Voordat Kraak stopte als roeister, werkte ze toe naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Ze stond ingedeeld als reserve-roeier in het Olympische team en werkte veel trainingen alleen af. "Ik voelde me niet echt onderdeel van het team, en schatte mijn kansen om onderdeel te worden van het vaste team niet al te hoog in."

Spijt van haar tijd als roeister heeft ze niet. "Ik heb er heel veel van geleerd. Ik ben gaan genieten van het afzien. Op dit moment leert ze ontzettend veel als wielrenner. "Ik ben nog echt aan het ontdekken welke wedstrijden het beste bij me passen. Vorig jaar dacht ik dat ik langere klimmen leuk vond, maar nu vind ik die korte klimmen ontzettend leuk. Ik kijk m'n ogen uit en merk echt dat ik in sommige opzichten nog een groentje ben."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie