Sport
NOS

Rocky is als eerste vrouwelijke straatvoetballer een 'eindbaas' in FIFA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rocky is als eerste vrouwelijke straatvoetballer een 'eindbaas' in FIFA

Ze kan het nog niet helemaal geloven, maar trots is ze zeker. Rocky Hehakaija is vanaf morgen een personage in de nieuwe FIFA 20. De 35-jarige Amsterdamse is daarmee de eerste vrouwelijke straatvoetballer in de videogame.

Een jaar geleden werd ze benaderd door Edward van Gils, een wereldberoemde straatvoetballer. "Hij zit al langer in het spel en hij is door maker EA Sports gevraagd welke pioniers en legendes binnen het straatvoetbal in de nieuwe game moeten komen", zegt Hehakaija in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij heeft dus mijn naam doorgegeven."

Kort daarna volgden gesprekken met de ontwikkelaars van de game. "Een van de software developers was een vrouw en zij was ook de enige vrouw in dat team. Ik had echt een heel leuk gesprek met haar. Ik heb haar gezegd: 'het maakt me niet welke vrouw je kiest, maar er moet een vrouw in de straatvoetbalversie'. Daar was ze het roerend mee eens."

Eindbaas in Amsterdam

Uiteindelijk werd Hehakaija uitgekozen om mee te doen aan Volta, het straatvoetbalspel binnen FIFA 20. "Als speler maak je dan een reis door de straatvoetbalwereld. Je speelt met een team in verschillende steden. Ook in Amsterdam en daar kom je een 'eindbaas' tegen, dat ben ik."

Het poppetje is volgens bekenden best goed gelukt. "Iedereen zegt dat ik erop lijk. Ik vind het zelf af en toe nog wel een zombie", lacht ze. "Een computerpoppetje met een dode blik in haar ogen, maar misschien heb ik dat in het echt ook."

Hehakaija deelde op Twitter al beelden van haar digitale alter ego:

Hehakaija vindt het nog steeds een beetje surrealistisch dat ze onderdeel uitmaakt van een van de grootste voetbalgames ter wereld. "Als klein meisje droomde ik van spelen in uitverkochte stadions. Het was niet vanzelfsprekend om als meisje bij een profclub te spelen, maar ik ben toch best ver gekomen."

Ze speelde onder meer bij Jong Oranje en kwam terecht in het Street Legends-team van Edgar Davids. Toen ze 22 was, raakte ze geblesseerd aan haar knie en sindsdien voetbalt ze niet zoveel meer. "Dat kan ook niet, want ik heb geen kraakbeen in die knie."

'Leuke binnenkomer'

Alleen voor haar stichting Favela Street laat ze haar kunsten nog regelmatig zien. "Dan moet ik de bal wel even laten rollen." Hehakaija leidt jongeren in binnen- en buitenland op tot zelfstandig voetbalcoach in hun wijk. "Met dit programma komen ze erachter wat hun passie is en hun dromen zijn. Ze komen van plekken waar makkelijk over hen heen wordt gekeken en ik geloof in hun talent en potentie."

Dat ze nu meedoet in FIFA helpt wel mee in haar werk voor de stichting. "Ik werk nu op Curaçao en die jongeren vinden dat geweldig. Ze spelen zelf ook. Toen ik de beelden deelde in de appgroep, vielen ze van hun stoel. Dit is wel een leuke binnenkomer."

Het spel komt pas morgen uit, maar ze heeft het al wel even gespeeld. "Ik kan het alleen niet zo goed. Ik speel liever buiten."

Ster advertentie
Ster advertentie