Sport

Erben Erbij: 'Woensdag gaat het gebeuren, dan winnen we goud'

NOS
foto: RadiOlympia
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: 'Woensdag gaat het gebeuren, dan winnen we goud'

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de events waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Dag 4 van de Spelen was een lange dag voor de Vliegende Keep. Wennemars bezocht de triatlon voor vrouwen en zag de vrouwen in actie bij het mountainbiken. De NOS-analist genoot van de optredens van de Nederlandse vrouwen, ondanks dat medailles helaas uitbleven.

De wekker van Wennemars ging op dag 4 al vroeg af. "Ja, het was een lange dag. Ik ging vanochtend om half vijf het hotel uit. Er zou een tyfoon over Tokio razen. Het zou dus keihard waaien en stormen, maar die tyfoon kwam niet. Het bleef bij een beetje regen. Dus ik ging met de paraplu naar de triatlon. En dat was heel mooi om te zien", zei Wennemars bij RadiOlympia in gesprek met presentatoren Toine van Peperstraten en Tom van 't Hek.

Rachel Klamer werd vierde en Maya Kingma eindigde tijdens haar olympische debuut als elfde. Het goud ging naar Flora Duffy uit Bermuda. "Klamer en Kingma deden het hartstikke goed, vooral Klamer. Ze was ook heel blij met haar vierde plaats. Ze heeft dit jaar een aantal tegenslagen gehad en dan zie je haar zo door de regen iedereen inhalen bij het hardlopen. Heel mooi. Ze had haar race goed opgebouwd. Het was een mooie start van de dag."

In de bergen

Wennemars stapte daarna in de auto voor een lange rit. "Ik reed drie uur naar het zuidwesten van Japan voor de mountainbikewedstrijd bij de vrouwen. Heel Nederland was daar gisteren voor Mathieu van der Poel, maar vandaag was het een stuk rustiger. Ik dacht: ik moet daar heen, misschien zit er een verrassing in. Anne Tauber en Anne Terpstra reden goed, maar net niet goed genoeg voor een medaille. Tauber baalde na afloop enorm van een lekke band in een van de laatste rondes", aldus Wennemars, die Tauber elfde zag worden en Terpstra vijfde. Het podium bestond uit Zwitserse vrouwen: Jolanda Neff (goud), Sina Frei (zilver) en Linda Indergand (brons).

Samen met voormalig olympisch kampioen mountainbiken Bart Brentjens (Atlanta 1996) bezocht Wennemars ook de plek waar Van der Poel maandag onderuit ging. De plank was weer teruggezet vanwege de regenval op het parcours. "Ik stond daar en keek naar beneden. Levensgevaarlijk. Ik liep samen met Bart over het parcours en dan denk je: dit kan niet. Als je het op tv ziet, valt het allemaal mee. Ik kan goed mountainbiken, maar dit parcours vond ik erg gevaarlijk."

Hoogtepunt

De wandeling met Brentjens was voor Wennemars niet het moment van de dag, zegt hij. "Ik ben heel trots op sporters die zelf verantwoordelijkheid nemen op het moment dat iets misgaat. Mathieu van der Poel zegt na zijn val: het is mijn eigen schuld. Zijn coach Gerben de Knegt zegt dat hij het blijkbaar beter had moeten uitleggen aan Mathieu. Dat vind ik mooi. BMX'er Niek Kimmann valt op de baan. Hij kan direct boos worden op die vrijwilliger, maar hij is zo'n sportman dan hij meteen aan die vrijwilliger vraagt hoe het met hem gaat", aldus Wennemars.

In het verlengde van die mentaliteit beschrijft Wennemars zijn hoogtepunt van dag 4. "En dat was voor Anna Tauber eigenlijk een dieptepunt. Na haar lekke band kwam ze over de finish en zag ze Bart Brentjens. Ze begon te huilen en zei dat zij haar band had lek gereden. Je kunt het ook pech noemen, maar als je zoiets naar jezelf toe kunt trekken, dan hebben we in Nederland mooie, goede sporters opgeleid. Ze winnen dan weliswaar nog geen medailles, maar dan zit het wel goed met hen. En woensdag gaat het gebeuren. Dan winnen we goud", besluit Wennemars vol overtuiging.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie