Sport
KRO-NCRV

'Boycot WK gaat mensenrechten in Saoedi-Arabië niet verbeteren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Boycot WK gaat mensenrechten in Saoedi-Arabië niet verbeteren'

Naar alle waarschijnlijkheid vindt het WK van 2034 plaats in Saoedi-Arabië. Dat gaat volgens Ruud Bosgraaf van Amnesty de mensrechtensituatie niet verbeteren. "Dat was in Qatar niet zo en dat zal in Saoedi-Arabië ook niet zo zijn", vertelt hij bij Spraakmakers.

Luister hier Stand.nl terug.

Marginaal verschil

Het doel van Amnesty is om mensenrechten in Saoedi-Arabië 'enigszins' te verbeteren. "Hoe moeilijk dat ook is", aldus Bosgraaf. "We hebben in Qatar gezien dat er uiteindelijk heel weinig vooruitgang geboekt is. Wel een klein beetje, maar dat was marginaal." Volgens Bosgraaf moet hierbij ook de focus liggen op migrantarbeiders die de stadions, hotels en wegen bouwen voor het voetbalevenement.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Publieke opinie

Bosgraaf meent dat het bid van het land veel zal doen met de publieke opinie over het WK. "Als er in dat bid, dat volgende zomer ingediend moet worden, niet duidelijk voldaan wordt aan de mensenrechtencriteria, zou je moeten zeggen: Saoedi-Arabië kan dit toernooi niet krijgen."

Beloftes

Matthijs van Dam, sportjournalist bij Trouw, vermoedt dat Saoedi-Arabië in hun bid 'veel beloftes' zal maken over mensenrechten. "Dat is het stokpaardje voor de FIFA", aldus Van Dam. Maar of er werkelijk veranderingen zullen zijn, is nog de vraag. "Het heeft nergens tot sociaaleconomische veranderingen geleid."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie