Feyenoord koploper Eredivisie, AZ verzaakt opnieuw in krankzinnig duel

2. Feyenoord koploper Eredivisie, AZ verzaakt opnieuw in krankzinnig duel

Feyenoord heeft weten te profiteren van de misstap van Ajax. De Rotterdammers versloegen Willem II in Tilburg met 1-4. En AZ stond bij rust met 0-4 voor op het Kasteel, maar hield na 90 minuten slechts een punt over (4-4).

Dick Advocaat liet Uros Spajic in de basis debuteren. Bryan Linssen stond centraal in de aanval. Uit een doorgekopte corner kon Vangelis Pavlidis Willem II op voorsprong tikken. Het was zijn derde goal van het seizoen. Ridgeciano Haps tekende snel voor de gelijkmaker. De verdediger zette de aanval zelf op, zocht de combinatie, kreeg de bal terug en schoot fraai binnen (1-1).

Na rust maakte Bryan Linssen zijn eerste treffer voor Feyenoord in de Eredivisie. Het schot van Mark Diemers werd nog gesmoord, maar vervolgens sloeg Linssen toe. Vijf minuten later klonk een schreeuw van trainer Dick Advocaat door het lege stadion. Hij juichte omdat zijn ploeg uitliep naar 1-3. Een prachtige pass van João Carlos Teixeira, die keurig het overzicht hield stond aan de basis van de goal van Steven Berghuis. Even later was het nogmaals raak voor de aanvoerder. Keeper Robbin Ruiter probeerde nog te onderscheppen, maar dat lukte hem niet. Berghuis rondde af met een prima krul in de bovenhoek (1-4). Een onverwachte eindstand als je bedenkt hoe Feyenoord de laatste wedstrijden speelt, aldus commentator Arman Avsaroglu. Desondanks staat Feyenoord nu bovenaan in de Eredivisie.

Ruime voorsprong AZ

Tegelijkertijd werd het duel gespeeld tussen twee tegenvallende ploegen dit seizoen, Sparta Rotterdam en AZ. De Alkmaarders kozen voor nieuwe namen voorin, zoals debutant Jesper Karlsson. Met de nieuwe spits was AZ al snel sterker. Het was eenrichtingsverkeer in de eerste helft. Zakaria Aboukhlal kreeg tweemaal een goal op een presenteerblaadje (de 0-1 en de 0-3). En Dani de Wit kon de 0-2 en 0-4 maken, omdat heel Sparta wederom stond te pitten. Vooral verdediger Jeffrey Fortes maakte een matige indruk. Hij gaf de bal zomaar in de voeten van Aboukhlal bij de 0-3. Het kon nog erger zijn bij rust. Teun Koopmeiners miste een strafschop.

AZ geeft wedstrijd uit handen

Een wereld van verschil in de tweede helft. Marco Bizot gaf dom een vrije trap weg aan Sparta Rotterdam, na een handsbal. Het koste de AZ-doelman ook een gele kaart. Abdou Harroui ramde de vrije schop door de muur heen (1-4). Bij één lichtpuntje bleef het niet voor de Kasteelheren. Dirk Abels verraste van ver Bizot (2-4). De keeper die ook in de Oranje-selectie zit, ging vijf minuten voor het einde van de wedstrijd nog eens in de fout. Hij liet een Sparta-aanvaller vallen en kreeg zodoende zijn tweede gele kaart. Reservedoelman Hobie Verhulst moest het doel verdedigen bij de strafschop die resteerde. Lennart Thy schoot perfect in de bovenhoek. Onhoudbaar voor welke keeper dan ook. De misère voor AZ was compleet toen centrale middenvelder Sven Mijnans de 4-4 van afstand binnenschoot. Het zorgde voor vreugde bij Langs de Lijn-presentator Hugo Borst (zie video). Sparta pakte nog bijna de volle mep, nadat de inzet van Danzell Gravenberch net naast ging.

Om 16.45 uur spelen PSV en Fortuna Sittard tot slot. Die wedstrijd is ook te volgen in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.