Sport
NOS

Oranje plaatst zich voor EK na zege op Ierland, wat zeggen de cijfers?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oranje plaatst zich voor EK na zege op Ierland, wat zeggen de cijfers?

Nederland is volgend jaar van de partij bij het EK voetbal. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman stelde deelname veilig met een 1-0-zege op Ierland, afgelopen vrijdag. Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws en commentator Arno Vermeulen duiken in de meest opvallende statistieken.

Het Nederlands elftal speelt dinsdag het laatste EK-kwalificatieduel. De druk is eraf bij de ploeg van bondscoach Ronald Koeman, nu plaatsing zeker is. Commentator Arno Vermeulen maakt de balans op. "Plaatsing voor een Europees kampioenschap is altijd reden tot enige opgewektheid", vertelt hij over de telefoon. Hij is in Portugal om de verrichtingen van Oranje te volgen. Het duel met Gibraltar wordt wegens een verbouwing van het nationale (en enige) stadion van het schiereiland gespeeld in Faro.

"Maar als je de hele kwalificatie bij elkaar optelt", vervolgt Vermeulen, "dan denk je: dat was niet zo best. Het ging niet makkelijk tegen Griekenland, twee keer verdiend verloren van Frankrijk... als je de afweging maakt, is dat niet heel positief. Maar dat we naar een EK gaan, moeten we koesteren."

Wat zeggen de cijfers?

Toch overheerst bij Vermeulen het gevoel: voetballend was het allemaal maar matig, ook tegen Ierland. Wat zeggen de cijfers hier eigenlijk over? In de studio duikt data-analist Bart Frouws in de voetbalstatistieken.

Allereerst de eenvoudigste: Nederland heeft zich voor de elfde keer geplaatst voor het EK. "Alleen Duitsland (veertien keer) en Spanje (twaalf keer) waren er, de komende editie meegerekend, nog vaker bij." Oranje doet het op dat gebied niet slechter dan twee andere grote voetballanden: Frankrijk en Engeland.

Over de verdediging viel tijdens het duel met Ierland, ondanks de vele blessuregevallen, weinig te klagen. Sterker nog, Oranje kreeg maar drie schoten te verwerken. In de afgelopen twee jaar deed de ploeg dat alleen in maart 2023 beter. Gibraltar kwam tot nul pogingen. "Maar die kwamen ook bijna niet over de middenlijn", grapt Frouws.

Quote

Alleen Gibraltar kwam tot nul pogingen, maar die kwamen amper voorbij de middenlijn

Bart Frouws over het niveau van de verdediging van Oranje in het duel met Ierland

Daley Blind viel tegen Ierland volgens de data-analist op een positieve manier op. De 33-jarige Amsterdammer was de speler met de meeste balcontacten: 92. Ook was Blind verantwoordelijk voor zes intercepties. "Dat is het hoogste aantal van een Oranje-speler sinds 2017", vertelt Frouws. "Toen was hij het nota bene zelf: acht, tegen Frankrijk."

Ook in negatieve zin viel voor hem een speler op: Xavi Simons. Drie schoten, weer geen goal voor de middenvelder van RB Leipzig. "Deze EK-kwalificatie is er slechts één speler met meer schoten zonder te scoren dan Simons (achttien pogingen)", plaatst Frouws de statistiek in perspectief. "Dat is de Armeniër Eduard Spertsyan, die afgelopen zomer nog werd gelinkt aan Ajax en Feyenoord." Het is wachten op de eerste van Simons, wellicht in het slotduel met Gibraltar.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie