Sport
AVROTROS

De Kopgroep: Giro d'Italia: het is koers!

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kopgroep: Giro d'Italia: het is koers!

Het lange wachten is beloond, dinsdag kregen de leden van De Kopgroep dan toch waar ze al lang op hoopten: klassementsrenners die koers maken. De Portugees João Almeida stak op de flanken van de Monte Bendone het lont in het kruitvat en plaatste een felle demarrage. Topfavoriet Roglič kon het tempo bijhouden en moest verrassend lossen. Geraint Thomas profiteert dankbaar en heeft nu goede papieren om deze Giro te winnen.

#7 - Giro d'Italia: het is koers! (S15) - De Kopgroep wielerpodcast

"Verlies kruipt in je lichaam", zegt Mart. Maar Maxim en Michael geloven dat Roglič zelf nog zeker niet de handdoek gooit en stoïcijns blijft doortrappen. Michael benadrukt dat de Sloveen weliswaar moest lossen, maar dat hij nog niet helemaal kapot zat en zichzelf niet volledig heeft uitgewrongen. Hij vermoedt daarom dat Roglič de komende dagen nog wel een keer zal aanvallen. En ook Maxim zegt: "De kopman van Jumbo-Visma zal absoluut strijdend ten onder gaan."

Strijd voor de niet-klimmers

Wie dezer dagen ook moeten strijden zijn de sprinters en andere renners die niet goed kunnen klimmen. Zij worden in bergetappes vaak al vroeg gelost en moeten zich in 'de bus' over de bergen hijsen. Michael vertelt dat hijzelf weleens in deze grupetto zat en hoe ongelofelijk hard hij daar heeft afgezien. Ook Mart zag vaak renners die niet goed konden klimmen 'helemaal scheel kijkend' over de finish komen. Zeker in de derde week beginnen sommige renners met lood in de schoenen aan een zware bergetappe, weet Michael: "Ik heb echt weleens renners in het hotel zien huilen, renners die echt niet meer zagen zitten."

Signore 69: Otto Vergaerde

En speciale aandacht voor de nummer 69 van de etappe van dinsdag: Otto Vergaerde, een 28-jarige Belg die rijdt voor Trek Segafredo. Maxim vertelt dat het een renner is die een heel lastig traject naar de top van het wielrennen heeft gekend, onder meer via een klein Oostenrijkse ploegje. Mart vindt het opvallend dat deze coureur in grote wedstrijden bijna nooit de finish haalt. Dat klinkt niet goed, maar het tegendeel is waar zegt Maxim: want een wielergezegde luidt dat je als knecht de finish niet mag halen. Michael vult aan: "Als knecht in een grote ploeg moet je vaak aan het begin van een koers je werk doen. Als je dan de finish niet haalt is dat een teken dat je niet hard genoeg gewerkt hebt."

Tot slot: een spookachtig verhaal van Mart over een hotel in Rome na de Giro finish in 2009 en De Kopgroep geeft antwoord op de vraag: wie wint deze Giro?

Gerelateerde podcast

De Kopgroep wielerpodcast

De Kopgroep wielerpodcast

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie