Sport
KRO-NCRV

Vijf voetbalkenners over Louis van Gaal: de ideale parttime bondscoach

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf voetbalkenners over Louis van Gaal: de ideale parttime bondscoach

Na het plotselinge vertrek van Ronald Koeman naar FC Barcelona is Oranje weer op zoek naar een nieuwe bondscoach. Eén van de kandidaten die wordt genoemd om Koeman op te volgen is Louis van Gaal. Zondag liet hij aan de NOS weten beschikbaar te zijn voor een derde termijn. Vijf voetbalkenners reageren in Stand.nl op de stelling: Louis van Gaal moet de nieuwe bondscoach worden.

Video niet beschikbaar

Pierre van Hooijdonk, voetbalanalist en voormalig speler

"Van Gaal is is de beste trainer die we hebben. Dat heeft hij wel bewezen, zoals bij het WK in 2014. Dat was van een hoog kaliber en we daar is onverwacht de derde plaats gehaald. Als parttime bondscoach het eindtoernooi doen, dat zou hij uitstekend kunnen."

Van Hooijdonk denkt dat het met de spelersgroep wel goedkomt. "Een aantal jongens heeft met Van Gaal gewerkt. Memphis Depay is de meest interessante. Die werkte goed met hem samen, tot en met het WK. Daarna werd hij door Van Gaal naar Manchester United gehaald en daar botste het al vrij snel. Dat is een plooi die gladgestreken moet worden."

Over een achterstand, omdat Van Gaal nu zes jaar geen trainer meer is, maakt Van Hooijdonk zich geen zorgen. "Van Gaal volgt voetbal op de voet, hij is ook analist bij Ziggo. Daar is de tijd niet te snel voor gegaan, voor Rijkaard is dat anders. Maar Van Gaal is een voetbaldier pur sang."

Willem Vissers, sportjournalist bij de Volkskrant

"Ik zou het persoonlijk wel leuk vinden als Van Gaal de nieuwe bondscoach wordt. Van Gaal heeft onder andere in 2014 bewezen dat hij erg goed met een groep ergens naartoe kan werken. We verwachtten niet veel in 2014, maar we werden bijna wereldkampioen. Dat heeft hij knap gedaan. En het is nu een korte opdracht. Je zou Dwight Lodeweges - assistent van Koeman, nu interim bondscoach - nog even zijn gang kunnen laten gaan. Dan begint Van Gaal aan het eind van het jaar en heeft hij een half jaar om hier een mooi elftal van te maken. Met een paar dingen die hij moet oplossen, bijvoorbeeld Memphis."

Vissers sprak Van Gaal vorige week nog. "Toen Koeman wegging, heb ik hem meteen geappt. Toen antwoordde hij dat hij eigenlijk met pensioen is, en ze moesten eerst maar kijken naar trainers die vrij zijn. Hij noemde Frank de Boer als voorbeeld. Toen heb ik een column geschreven in de krant met de boodschap: Van Gaal, je moet het eigenlijk doen. Vraag het aan Truus (red. vrouw van Van Gaal), zij is thuis de baas, ik denk wel dat je mag. Truus begrijpt ook wel dat het voor hem een grote eer zou zijn om het nog een keer te doen. En zij krijgt dan een mooie plek in het stadion, naast de koningin bijvoorbeeld."

Het gerucht gaat dat Truus van Gaal haar zegen heeft gegeven. "Van Gaal heeft tegen de NOS gezegd dat hij erover na zou denken als hij benaderd wordt. Het lijkt erop dat Van Gaal nu aan het peilen is hoe het land erover denkt. Als het land massaal in opstand zou komen, dan zou hij het misschien niet doen. Er is volgens mij een redelijk positief sentiment. Al zijn er altijd mensen die zeggen: waarom een man van 68 jaar oud, er zijn coaches genoeg. Ik begrijp al die sentimenten wel, maar ik denk dat dit een goede oplossing zou zijn voor de situatie."

Is het ook de beste oplossing? "Hij is vrij. Je zou al het geld van Koeman kunnen gebruiken om een andere coach vrij te kopen, maar je kan beter naar iemand kijken die vrij is. Dan komen ze financieel ook goed uit. Ik denk dat Van Gaal de goedkoopste is, bij wijze van. We weten dat Van Gaal een vakman is." Vissers denkt dat de KNVB niet te lang moet wachten met bellen. "Als jij de liefde uitspreekt voor een ander, moet die ander het wel beantwoorden."

Barbara Barend, oprichter Helden magazine en sportjournalist

"Ik heb weinig aan Willem Vissers toe te voegen", zegt Barend. "Ik zeg een beetje schoorvoetend. Want hij is denk ik niet dé man voor het Nederlands elftal, maar hij is beschikbaar. En je weet bij Van Gaal dat hij dit altijd wil. Ook al heeft hij gezegd met pensioen te zijn, daar heeft hij vaker uitzonderingen op gemaakt. Maar hij is gewend een team zelf te kneden. Nu moet hij voortborduren op wat er staat en meer de managing rol nemen. Het is ideaal om in te stappen. Koeman heeft het zo goed geprepareerd, jij kan ook coach worden van dit elftal. Maar hij past niet in het bondscoachprofiel van de KNVB. De bond zegt meer het type Koeman te willen, meer een manager, zoals ook Rijkaard was. Van Gaal is meer een trainer."

Hugo Logtenberg, journalist en auteur van De hand van Van Gaal

Heeft dit elftal de hand van Van Gaal nodig? "Dat is een goede vraag. Van Gaal is een toptrainer. En Barbara heeft gelijk, Van Gaal zet het wel naar zijn hand. En niet een beetje, maar tot in detail. De vraag is of deze groep dat wil, en vooral of de KNVB dat wil. Van Gaal vindt het fantastisch dat zijn naam overal wordt genoemd. Dat ziet hij als een erkenning van zijn vakmanschap. Maar de bal ligt echt bij de KNVB. Dat zal Van Gaal ook zo laten. De KNVB moet met een plan komen, daar is Louis van Gaal ontvankelijk voor: mensen die met een plan komen dat tot in detail is doorgedacht. Er komt een WK aan, niet alleen een EK. Dat wordt denk ik een van de grootste problemen, als Van Gaal ook nog een WK moet doen. Dat is denk ik niet haalbaar en daarvoor komt denk ik weer iemand anders. Als ze Van Gaal willen hebben, moeten ze hun huiswerk doen. Als ze Van Gaal nu bellen, denk ik dat het een heel kort gesprek wordt."

Andries Jonker, voormalig assistent van Van Gaal

"Aan de ene kant is het een vreugde om te werken met Van Gaal. Je werkt op een heel hoog niveau, hij brengt alles wat hij kan en dat vraagt hij ook van de mensen om zich heen. Samen kun je ver komen, maar dat is niet elke dag even makkelijk. Want hij wil elke dag het onderste uit de kan, van iedereen. En dat lukt niet iedereen. Dat heb ik in 2014 ook gezien. Dat waren niet de makkelijkste karakters. Als ik dat vergelijk met de Van Gaal die ik heb leren kennen... In d jaren negentig stuurde hij een speler weg omdat die de verkeerde kleur schoenen aanhad. Dat kon in die tijd nog." Maar ook Van Gaal heeft zich aangepast, vertelt Jonker. "In 2014 stond er een coach die heel anders met zijn spelers omging dan in de jaren negentig. Hij is heel goed in staat om mee te veranderen. Hij heeft altijd gezegd dat hij het wellicht zou doen, als zoiets voorbij komt en het past in zijn huidige leven."

Over de rol van Truus van Gaal zegt Jonker: "Hij is één van de weinige mensen die daarvoor uitkomt, dat zijn levenspartner een grote rol speelt. Maar de tijdsbesteding is niet zo heel groot, dus ik denk dat ze er wel makkelijker uitkomen dan bij een fulltime baan voor een jaar of vier. Dat gaat hij echt niet meer doen denk ik." De KNVB moet inderdaad een plan hebben, denkt Jonker. "Dat geldt voor iedereen die iets wil met Louis, je moet een verhaal hebben en kunnen uitleggen wat je wil. Of je moet hem vragen of híj een plan maakt. Een losse flodder, dat heeft geen zin."

Stand.nl: Louis van Gaal moet de nieuwe bondscoach worden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie