Sport
NOSNTR

Platini gearresteerd in onderzoek naar toewijzing WK

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Platini gearresteerd in onderzoek naar toewijzing WK

De Franse voetballegende Michel Platini, voormalig voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, is gearresteerd in verband met een onderzoek naar corruptie rond de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar.

Een woordvoerder van het Frans nationaal parket heeft het nieuws bevestigd tegenover de NOS. Aanvullend commentaar wil het parket niet geven. Na vier uur hoor je in Nieuws en Co de laatste stand van zaken van correspondent Frank Renout. En verslaggever Edwin Cornelissen vroeg in WK-speelstad Reims wat de mensen daar denken van de arrestatie van de voormalige voetbalheld.

Verhoor in buitenwijk Parijs

De 63-jarige Platini wordt momenteel verhoord op het bureau van de anticorruptie-eenheid van Justitie in Nanterre, een buitenwijk van Parijs. "Niet alleen hij trouwens, maar ook een oud-topmedewerker van voormalig president Nicolas Sarkozy", laat correspondent Frank Renout weten.

"Het gaat om de beslissing uit 2010 om het WK toe te wijzen aan Qatar. Daar zou fraude bij gepleegd zijn", gaat Renout verder. "De autoriteiten in Frankrijk, Amerika en Zwitserland doen daar al jaren onderzoek naar. De Fransen willen specifiek weten welke rol Parijs daarin gespeeld heeft."

Stem als handelswaar?

Platini werd er eerder al van beschuldigd dat hij zijn stem gebruikt zou hebben als handelswaar. France Football publiceerde over een lunch in het Elysée, ongeveer twee weken voor de toewijzing. Volgens het tijdschrift waren hierbij in elk geval kroonprins Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar (de huidige Emir), de Franse president Nicolas Sarkozy en Platini aanwezig.

Ster advertentie
Ster advertentie