Sport
NOS

Hoe kijkt Polen naar 2-1 verlies tegen Oranje? 'Machtsverhouding was bekend'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kijkt Polen naar 2-1 verlies tegen Oranje? 'Machtsverhouding was bekend'

Het Nederlands elftal won zondag de EK-opener met 2-1 van Polen. Hoe wordt er in Polen naar het resultaat gekeken? Voormalig sportjournalist Bartosz Lusiak, tegenwoordig docent geschiedenis, is van Poolse komaf en woont al dertig jaar in Nederland. Volgens hem heerst er optimisme na de nederlaag. "De machtsverhoudingen waren bekend."

Video niet beschikbaar

"Ik heb gemengde gevoelens", begint Bartosz Lusiak. De voormalig sportjournalist woont al dertig jaar in Nederland, maar hij volgt de ontwikkelingen rondom het Poolse elftal op de voet. "Laat ik eerst prijsgeven wat mijn voorspelling was: 3-0 voor Nederland, Ik wist niet goed wat ik kon verwachten." Het nationale team van Polen is een ploeg in opbouw, vervolgt hij, waardoor er vaak geen vaste lijn te trekken is door de resultaten. "Ze zijn bezig met een verjongingsproces en dan is Robert Lewandowski ook nog eens geblesseerd, dus het is een groot vraagteken."

'Vreesde voor eenzijdige wedstrijd'

Toch kan Lusiak positief terugkijken op de 2-1 nederlaag tegen het Nederlands elftal. Polen kwam vroeg in de wedstrijd op voorsprong na een fraaie kopbal van Adam Buksa, maar Cody Gakpo (van richting veranderd schot) en invaller Wout Weghorst (zeven minuten voor tijd) schonken Oranje de zege. "Achteraf moet ik zeggen: het viel me niet tegen." Waarom? "Ik vreesde dat het een eenzijdige wedstrijd zou worden, dat Polen in het eigen zestienmetergebied gedrukt zou worden. Hoewel Nederland dominant was, gebeurde dat niet."

Quote

Men is voorzichtig optimistisch. Twee punten binnenhalen in deze groep zou al een succes zijn

Voormalig sportjournalist Bartosz Lusiak

Lusiak vat zo goed samen wat het algemene gevoel in zijn vaderland is. Jammer van de nederlaag, met optimisme naar de volgende groepswedstrijd. "De machtsverhoudingen waren bekend en de verwachtingen aan Poolse kant waren erg laag", verklaart hij. "Maar Polen was in de buurt van een verrassing. Een gelijkspel zou zeker als een overwinning zijn gevierd."

Voorzichtig optimistisch

Hij ziet dat Poolse media meer vertrouwen hebben gekregen in het volgende groepsduel, vrijdag, tegen Oostenrijk. "Men is voorzichtig optimistisch. Twee punten binnenhalen in deze groep zou al een succes zijn." Winst op Oostenrijk zou dat doel al overtreffen. Eigenlijk maakt Polen zich het meeste zorgen om Lewandowsi, die het duel met Oranje moest missen door een spierblessure - of de 35-jarige spits dit toernooi nog in actie komt, blijft onduidelijk. "Maar ik denk het niet. Het EK lijkt aan hem voorbij te gaan. Hij zal waarschijnlijk drie weken nodig hebben om te herstellen. Het is een lastige situatie voor hem, om de wedstrijden te moeten beleven al toeschouwer."

Niets missen van het EK?

Luister elke speeldag naar de NOS Voetbalpodcast EK-editie. Nog voor je eerste kop koffie ben je bijgepraat door Arno Vermeulen, Jeroen Stekelenburg en een dagelijkse tafel met gasten.

Liever kijken? Ze zijn ook te zien op het YouTube-kanaal van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie