Sport

De Kopgroep: pads in de broek en airbags in je pak

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kopgroep: pads in de broek en airbags in je pak

Podcast De Kopgroep wordt op de dag na de overwinning van Bauke Mollema vergezeld door oud-renster Iris Slappendel. Zij bestiert inmiddels een succesvol fietskledingbedrijf, dus het gaat vandaag niet alleen over de koers, maar ook over de randzaken.

#15 - Tour: Breien (S07) - De Kopgroep wielerpodcast

Want ook de hotelkamer van Martijn komt weer aan de orde. "Het is een soort EBI van Perpignan, waar ik zit," vertelt Martijn. "Maar daar hou ik wel van. Geen tierelantijntjes, niks waar je je aan kan stoten, gewoon een kamer met een bed."

Dat dat wel eens anders is in de streek waar Martijn zich bevindt, herinnert Iris zich uit haar eigen koersverleden. "Maar de streek is wel heel mooi. Je krijgt er in volle koers niet echt iets van mee, maar ik herinner me wel dat ik toen ik daar reed dacht: hier moet ik nog eens terug om op fietsvakantie te gaan en echt van de omgeving te kunnen genieten."

Truienklassement

Het hotel van Martijn is ook sponsor van een wielerploeg die meerijdt in de Tour en dat brengt Joost bij de truitjes waarin dit jaar wordt rondgereden. "Die zijn geïnspireerd op de kleur van de zee in een bepaalde streek in Frankrijk."

Voor Iris is deze trui niet favoriet, maar ze waardeert de moeite die eraan besteed is. "Wat dat betreft krijgen ze wel wat puntjes. Maar voor deze Tour de France was mijn favoriete trui die waar Alpecin-Fenix mee begon. Helaas maar voor één etappe. Ik ben sowieso gek op paars en op geel, dus ik vond die kleurencombinatie geniaal. Veel mooier dan het saaie donkerblauw dat ze nu weer aan hebben."

Verder valt de kit van AG2R-Citroën bij haar in de smaak. "Die is dan wel weer heel simpel, maar ik heb een beetje een zwak voor de bruine broek." Die bruine broek, daar moet je bij Martijn niet mee aankomen. "Al krijg ik geld toe, ik zou dat ding nooit aantrekken. Past bovendien ook niet bij m'n fietsen, dus zo ga ik niet de weg op."

Tot slot gaan er nog wat bonuspunten naar Team Qhubeka NextHash. "Zij hebben het Engelse modehuis Burberry als co-sponsor, die voor deze Tour nog wat designfeatures aan het ontwerp heeft toegevoegd, dat vind ik ook wel een mooie."

Airbags

Joost vraagt zich af of er qua kleding nog iets te doen is om de renners te beschermen tegen valpartijen. Iris vertelt dat dat bij Team DSM inderdaad al gebeurt, met een speciaal ontwikkelde stof, maar dat er ook een merk is dat speciale zakjes in de kleding maakt, waar beschermende 'pads' in kunnen worden gedaan. "Er wordt zeker over nagedacht, maar dan moet je wel weer precies op die pads vallen. En in Copenhagen rijden ze al rond met een soort airbags die zich opblazen als je valt. Misschien zou je zoiets in je pak kunnen bedenken."

Martijn ziet dat niet zo snel gebeuren: "Er zijn renners die draadjes uit hun trui halen omdat dat dan weer drie gram scheelt, dus of ze nou met pads gaan rondrijden?" Volgens Iris zijn er ook betere oplossingen, maar De Kopgroep is in ieder geval weer bijgepraat op het gebied van kleding.

Natte Vinger

Tot slot moet er nog voorspeld worden voor het Natte Vinger-klassement. Iris denkt dat dit opnieuw een etappe voor de vluchters wordt, en dat Dylan Teuns zijn tweede etappe in deze Tour gaat pakken. Martijn ziet meer kansen voor klassementsrenners die Tadej Pogacar nog eens naar de kroon willen steken en voorspelt Richard Carapaz. Mart doet een gok met Peio Bilbao en wielerorakel Joost gaat voor Vincenzo Nibali, "die al eerder eens won op deze plek," voegt Iris toe.

Wie zie jij vandaag als eerste over de streep komen? Doe je voorspelling via ons Instagram-account en win een prachtige originele De Kopgroep fietsbel!

Finish Alert

Heb je geen tijd om de volledige etappe te kijken, maar wil je de finish niet missen? Meld je dan aan voor de Finish Alert in de NPO Radio 1-app.

Op die manier krijg jij elke etappe vlak voor de finish een pushmelding op je telefoon, zodat je niks hoeft te missen van het gevecht op de eindstreep.

Download de NPO Radio 1-app hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie