Sport
KRO-NCRV

Rondje langs de velden: is voetbal zonder juichen een illusie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rondje langs de velden: is voetbal zonder juichen een illusie?

De bal rolt weer in de Eredivisie. De clubs namen maatregelen om aan de coronaregels te voldoen, maar dat ging niet overal goed. Vooral op het juichen – dat verboden is – kwam commentaar. Premier Rutte haalde met harde taal uit naar supporters. Reden voor Spraakmakers om een rondje langs de velden te maken met de stelling: Voetbal zonder juichen is een illusie.

Volgens radioverslaggever en die-hard Feyenoorder Paul Verspeek is "fysiek en mentaal inhouden niet mogelijk als je Feyenoorder bent". Vanaf de tweede ring in de Kuip zag hij wel dat mensen zich hielden aan de afstand. Ook met naar binnen en naar buiten gaan.

Maar publiek toelaten om vervolgens juichen te verbieden, is volgens Verspeek geen doen. "Als virologen zeggen dat het niet kan, dan moet er maar geen publiek zijn. Dit is net zoiets als zeggen: ga maar zwemmen, maar je mag niet nat worden."

Video niet beschikbaar

Ajax-fan Rene de Zwart vindt het een onbegrijpelijke discussie. "We zitten in een crisis. En wat gaan we doen? Roepen en naast elkaar zitten. Natuurlijk is er emotie, maar dit is de reinste waanzin." De Zwart maakt zich zorgen over zijn vrouw die in de zorg werkt.

"Voetbal is emotie en daar hoort passie bij. Je kunt je niet inhouden bij een doelpunt, een overtreding", zegt De Graafschap-supporter Brian Keurntjes. Hij vertelt over hoe het eraan toegaat bij zijn club in Doetinchem. "Het is allemaal redelijk goed gegaan. Bij binnenkomst zet je een mondkapje op, als je zit mag-ie af. Bij een doelpunt wordt wel geroepen, verder was het rustig."

'Verkeerde beeldvorming'

Ron de Koster pareert de kritiek die er was over zijn ADO Den Haag. "Er stonden wat jonge jongens in de buitenlucht een liedje te zingen. Dat vak was speciaal voor ze gereserveerd. De beeldvorming daarvan is verkeerd." Verder was het niet zo moeilijk om je gedeisd te houden, vertelt De Koster. "Er werd niet gescoord en kansen waren er ook niet echt. Als je staat te juichen met drie man en een paardenkop, sta je nog voor gek ook."

Trainer van FC Twente Ron Jans is benieuwd of er gegevens zijn van hoeveel mensen er besmet raken bij een voetbalwedstrijd. "Ik heb een hekel aan iedereen straffen voor wat een paar mensen niet goed doen. Er moet maar in het stadion ingegrepen worden." Juichen en emoties tonen, kun je volgens Jans een beetje beperken, “maar we zijn mensen”.

Stand.nl: Voetbal zonder juichen is een illusie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie