Sport
NOS

Een sensationeel wereldrecord en een trotste Ellen van Langen over Sifan Hassan: dit is de nacht van RadiOlympia

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een sensationeel wereldrecord en een trotste Ellen van Langen over Sifan Hassan: dit is de nacht van RadiOlympia

Sifan Hassan pakte gisteren voor het eerst in 29 jaar olympisch atletiekgoud voor Nederland. Ze volgt daarmee Ellen van Langen op, die in Barcelona in 1992 goud won op de 800 meter. Wat Van Langen daarvan vindt? Dat en meer hoor je in de hoogtepunten van de nacht van RadiOlympia.

Noor Warholm verpulvert eigen wereldrecord op 400 meter horden

In de 400 meter horden finale bij de mannen verpulvert Karsten Warholm het wereldrecord. Voor het eerst wordt er onder de 46 seconden gelopen: de noor wint de race in 45.94 seconden. Het oude wereldrecord, dat ook op naam stond van Warholm, was 46.70 seconden. "Abnormaal, zo knap, zo'n hap uit een wereldrecord halen", zegt commentator Andy Houtkamp. "Toen hij de tijd zag, toen geloofde hij het zelf niet."

"Dit is niet normaal", reageert oud-atleet Ingmar Vos. "Dit is in mijn opinie beter Usain Bolts wereldrecord op de 100 meter. Ik denk niet dat iemand er aan had gedacht dat in de komende jaren iemand onder de 46 seconden zou gaan lopen. Dit is ziek." Ook de nummer twee duikt onder het oude wereldrecord van Warholm, en de nummer drie in de finale zit maar twee honderdste boven datzelfde oude record. Vos: "Het niveau is ongekend hoog, echt bizar."

Video niet beschikbaar

Eerste atletiekgoud voor Nederland na 29 jaar

"Echt helemaal super. Ik heb er zo van genoten. Ik was ook wel heel erg gespannen, heel zenuwachtig, maar ik vind het zo mooi dat het Sifan gelukt is", reageert Ellen van Langen op de gouden medaille van Hassan. Samen met een aantal mensen volgde Van Langen de race. Vanaf de bank ging ze uit haar dak, vertelt de oud-atleet: "We zaten allemaal te schreeuwen."

De laatste gouden plak op de Spelen voor Nederland stond op naam van Ellen van Langen. 29 jaar was haar overwinning op de 800 meter het laatste goud dat Nederland mee naar huis nam. Van Langen hoopte daarom ook erg op een opvolger bij deze Spelen. "Het werd echt wel heel erg tijd. Ik ben heel erg blij met Sifan als mijn opvolgster."

Hassan wil gaan voor drie gouden medailles, op de 1500, 5000 en 10.000 meter. Eerst dacht Van langen, "oh nee, dat is het risico dat je een medaille misloopt. Als je je focust, dan heb je misschien iets meer kans dan dit. In de atletiek, die drie disciplines combineren, dat is nog nooit gedaan en dat is niet voor niks." Aan de andere kant geeft de oud-atleet Hassan groot gelijk: "Sifan voelt dat ze het kan, en ze neemt ook dat risicio en die verantwoordelijkheid, dat als ze dan een medaille op het spel zet, dan is dat zo. Niemand van ons heeft haar daar van af proberen te praten want dit moet je haar ook gunnen."

Video niet beschikbaar

Handbalsters klaar voor kwartfinale

Gisteren wonnen de Nederlandse handbalsters de laatste groepswedstrijd van Montenegro. Vandaag maken zij zich op voor de kwartfinale. Die wordt morgen gespeeld tegen Frankrijk. "We zijn goed begonnen. We hebben allemaal verschillende landen gehad met verschillende tactieken en dat is altijd afwachten hoe je daarmee omgaat maar ik denk dat we super goed zijn gestart", zegt handbalster Danick Snelder. "Ook buiten de wedstrijden loopt het goed in het team, iedereen voelt zich lekker, dus ik denk dat we er goed in zitten."

Al sinds 7 juni trekken de handbalsters met elkaar op. "We hadden in Nederland wel geluk dat we af en toe even naar huis konden", maar in Tokio gaat dat niet, vertelt Snelder. Met nog hopelijk drie wedstrijden te gaan, maakt het ook niet meer uit, zegt Snelder: "Je wil gewoon al die wedstrijden spelen nu."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie