Sport
NOS

Schoonspringster Jansen hoopt jeugd te inspireren: 'Echt belachelijk leuke sport'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Schoonspringster Jansen hoopt jeugd te inspireren: 'Echt belachelijk leuke sport'

Een medaille zat er niet in bij de finale van het schoonspringen op de 3meter-plank, maar voor Inge Jansen voelt de vijfde plaats ook heel speciaal. Nooit eerder eindigde een Nederlander zo hoog bij het schoonspringen op de Olympische Spelen. Jansen was dan ook trots op haar prestatie en hoopt met haar historische optreden in Tokio haar sport een boost te kunnen geven in Nederland.

Video niet beschikbaar

De 27-jarige Jansen, Europees kampioen in 2019, zag het goud zondag naar China gaan. Shi Tingmao bleef haar landgenote Wang Han en de Amerikaanse Krysta Palmer voor. Ondanks dat ze dus niet in de prijzen viel, was de Limburgse schoonspringer trots op haar optreden op de Spelen. Samen met presentatoren Suse van Kleef en Wouter Bouwman luisterde Jansen tijdens de uitzending van RadiOlympia het radiocommentaar van verslaggever Gio Lippens bij haar finale terug.

"Ja, ik word hier zeker heel vrolijk van", reageert Jansen op het lovende commentaar van Lippens. "Ik had een super lekkere wedstrijd. Om dat te belonen met een vijfde plaats is echt bizar. Het is me nu nog niet gelukt om alle berichten die ik heb gekregen te beantwoorden, maar ik ga er nog op reageren. Echt niet normaal. Ik ben super dankbaar voor alle lieve berichten."

Inspiratiebron

Een perfecte finale was het voor Jansen nog niet. "Ik heb geen persoonlijk record gesprongen en er zit meer in de tank. Maar ik heb stabiel gesprongen en was best relaxed tijdens de wedstrijd. Ik had ook niets te verliezen. Ik kon er daardoor ook van genieten. Ik heb verder niets van de wedstrijd gezien en heb me alleen op mezelf gefocust. Het was dus ook een verrassing toen mijn coach zei dat ik vijfde stond."

Vanaf haar zevende doet Jansen al aan schoonspringen. "Ik kom vanuit het turnen, maar op mijn zevende heb ik een lesje schoonspringen geprobeerd en ik vond het meteen leuk. Binnen een half jaar werd ik al gescout voor het Nederlands jeugdteam. Ik hoop dat mijn prestatie de ontwikkeling van het schoonspringen ten goede komt. Schoonspringen is een kleine sport in Nederland en een frisse wind is alleen maar goed. Hopelijk kan ik jonge kinderen inspireren om ook op schoonspringen te gaan. Het is echt een belachelijk leuke sport", vertelt Jansen enthousiast.

Op naar Parijs

De Brit Tom Daley is een van de internationale boegbeelden van het schoonspringen. Hij won in Tokio al goud op de 10meter-plank, maar viel afgelopen weekend ook op toen hij op de tribune van het Olympisch Stadion zat te breien tijdens atletiekwedstrijden. "Nee, dat doen niet alle schoonspringers, haha. Tom heeft trouwens zelfs een eigen Instagram-pagina met zijn breikunsten. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en bij Tom is dat breien. Dat doet hij ook hartstikke leuk."

Jansen hoopt over drie jaar in Parijs opnieuw bij de Spelen aanwezig te zijn. "Ja, daar ga ik wel voor", geeft ze aan. Haar eerste olympische ervaring smaakt naar meer. "Het olympisch dorp is ook alles wat ik ervan verwacht had. Er zijn natuurlijk veel regels en we kunnen niet alles doen vanwege corona, maar TeamNL heeft het dorp echt fantastisch geregeld. Voor medaillewinnaars hebben we ook mooie huldigingen gehad", besluit Jansen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie