Sport
NOS

Zaakwaarnemer blijft Spartak-huurlingen bijstaan: 'er moet een oplossing komen'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Zaakwaarnemer blijft Spartak-huurlingen bijstaan: 'er moet een oplossing komen'

Zaakwaarnemer Nathan van Kooperen was afgelopen week nog in Rusland om te praten met de technisch directeur van voetbalclub Spartak Moskou. Het klinkt als business as usual, maar dat is niet helemaal zo. Dat vertelt hij in NOS Langs de Lijn.

Bij Spartak staan Nederlanders Guus Til en Jorrit Hendrix nog tot 2024 onder contract. Van Kooperen begeleidt hen. De twee voetballers die momenteel op huurbasis spelen bij Feyenoord worden uitbetaald in roebels afkomstig van een Russische bank. Ongunstig, weet Van Kooperen. "Je kunt er niets aan doen. Er moet een oplossing komen."

Video niet beschikbaar

Het is onrustig bij verschillende clubs in Rusland. Bij Lokomotiv Moskou is de Duitse trainer plotseling teruggekeerd naar zijn moederland. En Krasnodar heeft acht spelers en de trainer zien vertrekken. Aan het stoppen met zaken doen met Russen heeft Van Kooperen geen moment gedacht. "We hebben niet overwogen om het contact met de clubs te verbreken omdat we de spelers willen blijven bijstaan en beschermen."

Interesse in Til

Hendrix wordt ook komend seizoen gehuurd door Feyenoord. Til zal in juli terugkeren naar Moskou, als er niets verandert. "Er zijn veel clubs geïnteresseerd in Guus, omdat hij het fantastisch doet. Dus er zijn nogal wat opties." Sinds deze maand kunnen spelers uit de Russische en Oekraïense competitie hun contract bovendien eenzijdig stopzetten en tot 1 juli een nieuw onderkomen vinden. Wereldvoetbalbond FIFA wil met deze tijdelijke regelwijziging een mogelijkheid creëren voor spelers om de twee landen tijdelijk te ontvluchten. Als de oorlog aanhoudt, zal deze regeling verlengd worden, verwacht de Nederlandse zaakwaarnemer.

Afgelopen week werden Nederlandse clubs door de KNVB geïnformeerd over de mogelijkheid spelers uit Rusland of Oekraïne tijdelijk over te nemen. Tot 7 april krijgen ze de tijd om voetballers als David Neres (Shaktar Donesk) of Gyrano Kerk (Lokomotiv Moskou) kortstondig, tot 1 juli, te contracteren. Volgens Van Kooperen zullen weinig clubs hier gebruik van maken. Hij heeft geen aanwijzingen dat Nederlanders weg willen. "Als die jongens dat zouden willen, waren ze al gegaan."

Uitsluiting

Sinds de inval in Oekraïne groeit het verzet vanuit de voetbalwereld tegen het land van president Poetin. Onder andere de Champions League-finale werd weggehaald uit Sint Petersburg, miljoenencontracten met staatsbedrijf Gazprom werden opgezegd. Ook werden Russische clubs, waaronder Spartak, geweerd uit de Europese toernooien. "Door de sancties vanuit Europa worden vooral de rijken hard getroffen", concludeert Van Kooperen na zijn laatste bezoek aan Rusland. "Het is vooral afwachten hoe het verder gaat."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie