Sport
NOS

Dopingautoriteit werkt aan methode om misbruik met schildklierhormonen op te sporen

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Dopingautoriteit werkt aan methode om misbruik met schildklierhormonen op te sporen

Schildklierhormonen staan niet op de dopinglijst, toch werkt de Dopingautoriteit aan een methode om misbruik door sporters op te sporen. Dat wordt bevestigd na onderzoek van de NOS en het Noordhollands Dagblad.

"Zo spoedig mogelijk proberen wij een test op te zetten", zegt Peter van Eenoo, hoofd van het dopinglaboratorium in Gent, de organisatie die de detectiemethode moet ontwikkelen. Als het meezit, is de test eind dit jaar af. "Als wetenschapper kun je geen garanties geven, maar ik heb wel goede hoop."

Bekijk hier het hele gesprek met onderzoeksverslaggever Guido van Gorp in NOS Langs de Lijn:

Voorschot

Na de vorige Winterspelen kwamen er onthullingen over het gebruik van Thyrax in de Nederlandse schaatsploeg. Er is een studie gaande naar het prestatiebevorderende effect van het middel. Als daar een positief effect uitkomt, zou het zomaar snel op de dopinglijst kunnen komen. "De dopingautoriteit neemt nu alvast een voorschot", legt onderzoeksjournalist Guido van Gorp uit. "Er hangt nog een groot deken van mysterie omheen, maar als het op de lijst komt staat straks een test paraat."

Omdat het nog niet verboden is, mag de dopingautoriteit nog niet controleren op gebruik van het middel. Het is dus onduidelijk hoeveel sporters het schildklierhormoon gebruiken. Op basis van vrijwillige informatie hebben in de afgelopen jaren vijf schaatsers en drie roeiers aangegeven het medicijn herhaaldelijk te gebruiken. Thyrax wordt in principe gebruikt als medicijn als de schildklier niet goed werkt.

Ster advertentie
Ster advertentie