Sport

Vrouwen zorgen voor gouden medailles op EK roeien

NOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwen zorgen voor gouden medailles op EK roeien

Op het EK Roeien in Varese, Italië hebben twee Nederlandse boten een gouden medaille gegrepen. De vier-zonder-stuurvrouw won voor de derde keer op rij. Ook de dubbelvier vrouwen prolongeerde de Europese titel.

Een opmerkelijke prestatie was verder dat Nederland de meeste finaleplaatsen ooit haalde. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester haalde goud op de vier-zonder-stuurvrouw. Vorig jaar had het kwartet op de finish meer dan vijf seconden voorsprong op de Italiaanse boot, nu was de zege nipter. Groot-Brittannië bleef in de eerste kilometer in de buurt van de Oranjeboot en in de tweede kilometer kwam Ierland sterk opzetten. Op de finish had Nederland nog maar 0,45 over op de aanstormende Ierse boot.

Voormalig Olympisch kampioen Nico Rienks analyseert het EK:

Gouden dubbelvier

Laila Youssifou, Inge Janssen, Olivia van Rooijen en Nicole Beukers zaten in de gouden dubbelvier. De boot leidde de hele race, al kwamen de Britten in de slotmeters akelig dichtbij. Andere Nederlandse medailles waren er voor de vrouwenacht (zilver), Marieke Keijser en Ilse Paulis op de lichte dubbeltwee (brons) en bij de heren op de dubbeltwee met Melvin Twellaar en Stef Broenink (zilver) de dubbelvier (brons) en de mannenacht (brons).

Op betere prestaties van de mannen was gerekend. Vier Nederlandse boten raakten in Varese de Europese titel kwijt. Dus is er nog veel werk te verzetten voor de Olympische Spelen in Tokio.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie