Buitenland
VPRO

Leegloop verpleegkundigen uit Italië, ook naar Nederland: 'Dreigt onherstelbaar te worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leegloop verpleegkundigen uit Italië, ook naar Nederland: 'Dreigt onherstelbaar te worden'

Het is de grootste uittocht van Italianen sinds de massamigratie van voor de Tweede Wereldoorlog. Zes miljoen mensen wonen en werken buiten Italië, wat gelijkstaat aan maar liefst tien procent van de bevolking. En wat vooral opvallend is: het aantal jonge en hoogopgeleide mensen dat Italië verlaat, zoals zorgpersoneel. Met name het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Golfstaten jagen op de Italiaanse witte jassen, maar in Bureau Buitenland vertelt journalist Sonja Pleumeekers dat ook wij hier in Nederland actief op de Italiaanse markt werven.

Video niet beschikbaar

Gebakken lucht

Italiaanse verpleegkundigen worden actief door buitenlandse wervingskantoren benaderd en geïnformeerd over de mogelijkheden om aan de slag te gaan buiten Italië. Pleumeekers sprak met de Italiaanse verpleegkundige Alice die haar weg naar Nederland heeft gevonden: "Ze zegt dat ze heel erg van haar werk houdt, maar zegt ook: 'hoe kan iemand van mij verwachten dat ik dat nog doe als ik er niet eens van kan leven?' Een standaard contract van een verpleegkundige levert in Italië ongeveer €1500 per maand op, maar de huur in Milaan is bijvoorbeeld al €900. Dan blijf je echt aan het eind van de maand over met 'gebakken lucht', zoals ze zelf zegt."

Quote

Het salaris was voor Alice vooral de druppel die de emmer deed overlopen.

Bureau Buitenland journalist Sonja Pleumeekers

Wil Italië niet verlaten

Italianen vertrekken vooral naar het Verenigd Koninkrijk, de Golfstaten en naar Duitsland. Maar ook in Nederland is er een stijgende trend van Italiaanse verpleegkundigen: dat aantal is de afgelopen vijf jaar verviervoudigd. Volgens de Nederlandse beroepsvereniging V&VN is het binnenhalen van buitenlandse verpleegkundigen slechts een druppel op een gloeiende plaat, en zeker niet de oplossing voor het Nederlandse tekort in de zorg.

Volgens Pleumeekers willen de zorgmedewerkers Italië ook liever niet verlaten, maar zien ze weinig andere mogelijkheden. "Het heeft echt met de arbeidsvoorwaarden te maken dat ze zich gedwongen voelen. En dat gaat inderdaad om het salaris. Maar het gaat ook om de werkomstandigheden." Denk hierbij aan lange diensten, veel nachtdiensten en veel patiënten per verpleegkundige. "Het salaris was voor Alice vooral de druppel die de emmer deed overlopen."

Gezondheidscrisis Italië

Ondertussen is er in het thuisland van Alice sprake van een crisis in de gezondheidssector, waar sommige regio’s wel duizenden verpleegkundigen tekortkomen. Pleumeekers vertelt over lange wachtlijsten, eerstehulpposten die moeten sluiten, afdelingen die worden samengevoegd en bedden die op de gang van het ziekenhuis moeten staan.

De Bureau Buitenland-journalist sprak met de Italiaanse vakbondsorganisatie Nursing Up en die zei daarover: "Het is ongelooflijk dat politici nog niet de ernst hebben begrepen van de situatie. Als we niets doen, riskeren we een massale uittocht van verpleegkundigen uit Italië. We worden geconfronteerd met een aderlating die onherstelbaar dreigt te worden."

Verzet tegen militaire junta Myanmar groeit & De jacht op Italiaans zorgpersoneel - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie