Sport
EONOS

Zeiltalenten klaar voor (een deel van) de grote Ocean Race

foto: Team JAJOfoto: Team JAJO
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeiltalenten klaar voor (een deel van) de grote Ocean Race

Het begon als de Whitbread Round the World Race, werd later de Volvo Ocean Race en is nu gewoon de Ocean Race. Het is een van de meest prestigieuze zeilwedstrijden ter wereld. Volgende maand gaat de nieuwste editie van start en dat is er niet zo maar een. Het evenement is uitgebreid met een sprintcup en daarin is ook een Nederlandse boot te bewonderen.

Het onderdeel is door de organisatie van de Ocean Race in het leven geroepen om een nieuwe generatie zeilers in staat te stellen om ervaring op te doen in één van de grootste zeilwedstrijden. In de sprintcup zullen vijf boten (type VO65) het tegen elkaar opnemen in drie van de zeven etappes. Nederland heeft ook een ijzer in het vuur met team JAJO. Naast schipper Jelmer van Beek bestaat het team in ieder geval uit Laura van Veen, Jorden Van Rooijen, Rutger Vos en Max Deckers. De komende tijd zal de rest van de bemanning bekend worden.

Navigator Max Deckers is van dit stel de vreemde eend in de bijt. Als een van de weinige is hij geen fulltime zeiler maar combineert hij het met een kantoorbaan bij een havenbedrijf in Rotterdam. Het is een beetje puzzelen maar het lukt goed vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken. "Zeilen is een sport die je best wel goed kan combineren met een ander leven. Iets waar je een vrij hoog niveau kan houden als je het wel regelmatig doet en selectief je wedstrijden uitzoekt."

Zoals heel veel andere zeilers begon Deckers zijn carrière in de optimist, de bekende eenmans jeugdzeilboot. Nadat hij Nederlands kampioen werd kwam hij in een talenttraject van het Watersportverbond. Het resulteerde in een plekje bij Team Childhood I dat vorig jaar vierde werd bij de Ocean Race, de warming up voor de echte Ocean Race. Daarna kwam er voor Deckers een plekje vrij bij Sailing Team Nextgen, de Nederlandse boot die aan de 'echte' Ocean race zou meedoen.

Twee maanden geleden Stichting Sailing Holland af van deelname omdat het financieel niet ging lukken. Nextgen, een team met vooral talentvolle zeilers, zou de dertiende Nederlandse afvaardiging zijn in de race. Een deel van de bemanning krijgt nu een herkansing op de boot van Team JAJO

Terwijl Max Deckers nog zijn uren moet maken op kantoor is een deel van de bemanning al in Spanje. Onder leiding van schipper Jelmer van Beek is de boot te water gelaten en wordt deze verder afgebouwd zodat er kan worden getraind. 15 januari moet alles klaar zijn want dan gaat het allemaal beginnen. Maar het team is nog niet compleet. Toch vindt Van Beek dat geen probleem. "Een deel van het team daar varen we al ongeveer vier jaar mee op deze boot. De komende twee weken hebben we ok nog selecties om de laatste tien plekken in te vullen. Maar het is niet zo dat die net beginnen met zeilen, die hebben al heel veel ervaring."

Naast hun talenten moet Van Beek er als schipper ook voor zorgen dat ze met elkaar een team kunnen vormen. "Het belangrijkste is dat we allemaal hetzelfde doel hebben: zo snel mogelijk aankomen in Kaapverdië waar de eerste etappe finisht." Het is dan ook belangrijk dat de zeilers op de boot teamplayers zijn. Het zal best wel eens knetteren aan boord, maar iedereen weet dat hij of zij van de ander afhankelijk is. Van Beek vergelijkt het met een voetbalwedstrijd. "Als je echt helemaal klaar bent kan je nog buiten de lijnen stappen, op zo'n boot kan dat niet want je hebt elkaar wel weer nodig om bij de finish te komen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie