Sport
KRO-NCRV

Worden we Europees Kampioen? 'Underdog Wout Weghorst kan verrassing zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Worden we Europees Kampioen? 'Underdog Wout Weghorst kan verrassing zijn'

Gaat Oranje voetbalgeschiedenis schrijven zoals bondscoach Ronald Koeman wil? Dat is de vraag die een groot deel van Nederland bezighoudt. Sociaal psycholoog Paul van Lange denkt dat underdog Wout Weghorst voor een verassing kan zorgen en heeft bij Spraakmakers ook een verklaring waarom juist hij is uitgegroeid tot de populairste speler van het Nederlands Elftal.

Video niet beschikbaar

"Wout Weghorst staat voor strijd en je ziet dat mensen daar helemaal in opgaan", zegt Van Lange. "Daarnaast zijn mensen ontzettend gevoelig voor schending van rechtvaardigheid." Over Weghorst werd ook minder positief gesproken en volgens Van Lange hebben we juist empathie voor de underdog.

Van Lange denkt dat Weghorst voor een verrassing kan zorgen in de wedstrijd tegen Engeland en dat juist de underdogpositie hem daarbij helpt. "Hij komt er altijd in als het elftal niet helemaal draait. Dan blijft voor hem de rol van redder in nood over."

Rituelen en bijgeloof

Hoogleraar Van Lange is gespecialiseerd in samenwerking, empathie, maar ook bijgeloof in de sport. Als Oranjefan heb je volgens hem weinig invloed op het verloop van de wedstrijd, maar net als bij spelers verwacht hij dat bijgeloof en rituelen ook bij de supporters een rol speelt. "Bijgeloof is eigenlijk iets waarvan jij denkt dat het van invloed is, terwijl anderen daar niet in geloven."

Zo zijn er spelers die hun sokken in een bepaalde volgorde aantrekken of bepaalde muziek (moeten) luisteren voor de wedstrijd. Ook fans hebben hun favoriete petje of t-shirt op tijdens de wedstrijd. "Mensen zoeken houvast en rituelen."

'Overschatting troef'

Hoewel zijn zoon vandaag naar Dortmund is vertrokken en hij vanavond voor de buis zit, is luisteraar Barend den Ouden niet positief over de kansen van Oranje op dit EK. "Het was vanaf het begin af aan overschatting van de troef. Als je naar de poulefase kijkt, hebben we helemaal niks meer te zoeken op het EK."

Van de Engelsen kunnen we volgens Den Ouden misschien nog wel winnen, maar de Spanjaarden zijn een klasse te hoog. "Daar zit passie."

Met de bus naar Dortmund

Buschauffeur John van Dijkhuizen is samen met 62 andere Oranjefans op weg naar Dortmund. Hij heeft er alle vertrouwen in dat Nederland vanavond wint van de Engelsen. "En dan vertrekken we dit weekend weer met achttien bussen naar Duitsland."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie