Sport
NOS

'Oranjetraining met arbeidsmigranten was een toneelstuk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Oranjetraining met arbeidsmigranten was een toneelstuk'

De arbeidsmigranten die met het Nederlands elftal mee mochten trainen zijn niet door de internationale vakbond BWI uitgekozen, maar door de WK-organisatie. Dat weet onderzoeksjournalist Guido van Gorp van NOS Sport. "Je weet nu niet wat je moet geloven", zegt hij in NOS Langs de Lijn.

Video niet beschikbaar

De KNVB wilde graag iets symbolisch doen voorafgaand aan het WK. Daarom kwamen vorige week twintig arbeidsmigranten hun verhaal vertellen op de training van Nederland. "We keken naar een toneelstuk", concludeert Van Gorp.

De KNVB ging voor allerlei geplande acties bijvoorbeeld met de OneLove-armband uit van goede wil. De donderspeech van FIFA-baas Gianni Infantino heeft de Nederlandse voetbalbond 'overrompeld'. De organisatie van het toernooi kwam nooit met antwoord op vragen van de KNVB wat wel en niet mocht. Pas vlak voor en tijdens het toernooi werden er compleet andere maatregelen genomen door de WK-leiding. De KNVB voert nu een 'positief constructieve dialoog'. "Nu is het ijzer heet en moet je het smeden. Nu moet het gebeuren om toch compensatie voor de arbeidsmigranten af te dwingen", zegt Van Gorp.

Video niet beschikbaar

Speldje

Een veiling van shirts van het Nederlands elftal voor de arbeidsmigranten heeft ondertussen 60.000 euro opgehaald. Bij de wedstrijd tegen Qatar is minister Conny Helder aanwezig. Gijs de Jong, secretaris-generaal van de Nederlandse voetbalbond, en directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen zijn van plan een OneLove-speldje op te spelden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie