Sport

Erben Erbij: In gesprek met 'Airbender' Kiran Badloe en een 'rare avond' in Tokio

NOS
foto: Erben Wennemars
  1. Nieuwschevron right
  2. Erben Erbij: In gesprek met 'Airbender' Kiran Badloe en een 'rare avond' in Tokio

Oud-schaatser en NOS-analist Erben Wennemars is afgereisd naar Tokio en neemt voor RadiOlympia elke dag een kijkje bij de evenementen waar Nederlandse olympiërs in actie komen. Op dag 8 was Wennemars getuige van de vierde gouden medaille voor Nederland. Windsurfer Kiran Badloe veroverde goud in een 'vakantieomgeving' die Wennemars deed denken aan Zuid-Frankrijk. Bij zijn bezoek aan het beachvolleybalduo Katja Stam/Raisa Schoon ervaarde De Vliegende Keep ook weer eens invloed van corona op de Spelen.

Vanuit Tokio zo'n twee uur in de auto naar de baai van Enoshima en weer naar Shiokaze Park in Tokio, waar de beachvolleybalwedstrijden plaatsvinden. Het was weer een drukke dag voor Wennemars. Maar de ochtend aan de Japanse kust deed hem goed. Ook vooral door het goud van Badloe. "Ik ben Tokio vanochtend ontvlucht en het voelde alsof ik op vakantie was. Ik heb een heerlijke dag gehad", aldus Wennemars.

The Airbender

De medal race van Badloe verliep voor de Nederlandse windsurfer heel voorspoedig, maar de strijd om zilver en brons was nogal hectisch. Drie windsurfers werden gediskwalificeerd. Na afloop van de race stond Badloe voor de microfoon van Wennemars. "Olympisch kampioen, dit is zo gaaf. Zo bizar. Ja, ik ben nu officieel een airbender, denk ik. Nee, ik heb het spelletje surfen nog niet uitgespeeld. Ik kan nog elke dag beter. En ik vind het ook hartstikke gaaf om op het water te staan. Ik ga nu door met foil surfing, een andere spelletje. Ik ben daar ook heel enthousiast over", aldus Badloe.

Demissionair premier Mark Rutte belde Badloe na afloop van de medal race, waarin de windsurfer uit Almere tweede werd. "Hij zei: van harte gefeliciteerd. Hij vond het super gaaf om de race te zien. Ik vind het ook super om te merken dat iedereen zo met mij mee leeft. Ik had net mijn vriendin aan de telefoon en zij zit nu bij het Olympic Festival in Scheveningen. Het was daar behoorlijk druk en veel mensen waren aan het juichen", aldus Badloe, die zijn vriend en voormalig teamgenoot Dorian van Rijsselberghe opvolgt als olympisch kampioen.

"Rare avond"

Na zijn ochtend aan zee ging Wennemars terug naar Tokio om beachvolleybalsters Katja Stam en Raisa Schoon in actie te zien. Zij kwam in een lucky losers-ronde in actie en maakten zo nog kans op de achtste finales, maar ze verloren van het Cubaanse koppel Lidy en Leila. De ambiance in het beachvolleybalstadion was heel anders dan bij het zeilen, merkte Wennemars.

"Ik kwam in het leegste stadion waar ik tot nu toe ben geweest. Er waren drie mensen van de NOS en een paar vrijwilligers. Op het laatste kwamen er nog drie Nederlandse coaches binnen. Ik dacht leuk: ik ga er even naast zitten, had een Nederlands petje op. Ik vroeg: mag ik erbij zitten? Dat mocht, maar ze zeiden: we zijn in close contact geweest (met iemand die positief is getest op corona). Dan denk je: oké, ik ga maar een stoeltje verder zitten.

Een van de coaches was het even later niet eens met een bepaalde beslissing in de wedstrijd en dan komen er ook gelijk drie, vier beveiligers langs of ze alsjeblieft niet willen schreeuwen omdat ze in close contact zijn geweest. Ik denk dan: het stadion is leeg, laat die mensen schreeuwen. Ik vond het maar een rare avond."

'Net niet'

Wennemars gaat zondag naar de kwartfinale van de hockeymannen tegen Australië en hij neemt een kijkje bij de atletiekwedstrijden. Naast het goud van Badloe stond dag 8 voor de NOS-analist in het teken van 'net niet'. "Het was de dag van de vierde plekken: mixed team triatlon, judo, estafette 4x400 meter. Nederland heeft te weinig medailles gepakt vandaag. Op de medaillespiegel zijn we ook een plek gezakt. Je wint goud, je verliest zilver, je wint brons en je verliest met plek vier. We hebben nu nog te veel tweede en vierde plekken", besluit Wennemars.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie