Sport
NOS

Triatlete Rachel Klamer na 'rotjaar': 'Vooraf getekend voor twee vierde plekken'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Triatlete Rachel Klamer na 'rotjaar': 'Vooraf getekend voor twee vierde plekken'

Triatlete Rachel Klamer werd vierde bij de individuele triatlon in Tokio en greep ook met het Nederlandse team net naast een medaille bij mixed team relay (vierde), maar ze verlaat Japan met opgeheven hoofd. Klamer beleefde een moeilijke periode in aanloop naar de Olympische Spelen. Haar moeder overleed een jaar geleden, haar man moest een hartoperatie ondergaan en ze raakte eerder dit jaar nog geblesseerd.

Video niet beschikbaar

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam Klamer samen met Maya Kingma, Jorik van Egdom en Marco van der Stel in actie bij het mixed team estafette bij de triatlon. Groot Brittanniƫ won goud, de Verenigde Staten pakte zilver en Frankrijk behaalde brons. Het Nederlandse team kwam een halve minuut laten over de finish dan de Fransen.

Turbulente voorbereiding

Tijdens de uitzending van RadiOlympia blikte Klamer in gesprek met presentatoren Tom van 't Hek en Toine van Peperstraten terug op haar optredens op de Spelen. "Vooraf had ik getekend voor twee vierde plekken. Ik ben heel tevreden. De rest van het team ook, denk ik", vertelt Klamer (30) vanuit het olympisch dorp. "Na de Spelen in 2016 (waar Klamer tiende werd) was een podiumplek in Tokio mijn doel. Misschien was dat te hoog gegrepen, maar ik dacht: the sky is the limit."

De voorbereiding van Klamer op de Spelen in Tokio verliep nogal turbulent. "Iets meer dan een jaar geleden overleed mijn moeder en vervolgens kreeg mijn man, ook mijn trainingspartner, hartproblemen. Hij is een paar weken geleden geopereerd. Aan het begin van het jaar raakte ik ook nog geblesseerd. Ik heb alles in de laatste weken voor de Spelen even van me af kunnen zetten. Ik ging op zoek naar de ideale omstandigheden voor mezelf en dat betekende dat ik van huis weg moest. Dat was wel moeilijk omdat ik de neiging had om bij mijn man te blijven. Maar om een medaille of in elk geval een topklassering te behalen, moest ik stappen zetten."

Olympisch gevoel

Die topklasseringen kwamen er met twee vierde plaatsen. "Ik heb mezelf in positieve zin verrast. Ik twijfelde tot een paar maanden geleden nog of ik echt op dit niveau thuis hoorde. Ik heb een rotjaar gehad, maar je leert daar op een gegeven moment mee omgaan. Ik dacht: als ik niet de knop omdraai, kom ik er niet. Ik wist wel dat echt alles goed moest vallen voor een medaille."

Klamer stond in Tokio voor de derde keer op de Olympische Spelen. "Het duurde wel even voordat bij mij het olympische gevoel ontstond. Eigenlijk pas toen ik in het olympisch dorp kwam. Ik zei nog tegen mijn man dat ik niet het gevoel had dat ik naar de Spelen ging. Voor de andere twee Spelen was er nog een mediamoment in Nederland en ging ik bij sponsoren langs.

Ik ben wel blij dat het olympisch gevoel in het dorp ontstond. De sfeer was hier goed en we hadden meer vrijheid dan ik vooraf had verwacht. Ik kon zelfs een rondje hardlopen. Ik denk niet dat we mogen klagen", aldus Klamer, die in Nederland een rustperiode inlast. "Ik ga een maandje niets doen en dan begin ik in september weer met wedstrijden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie