Sport

Zeilduo Bekkering/Duetz nog altijd op koers voor goud: 'Alles in eigen hand'

NOS
foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Zeilduo Bekkering/Duetz nog altijd op koers voor goud: 'Alles in eigen hand'

Er was zaterdag goud voor windsurfer Kiran Badloe, maar op de Japanse wateren strijden meer Nederlanders om de medailles. Het zeilduo Annemiek Bekkering/Annette Duetz gaat aan de leiding in de 49 FX-klasse. Ze zijn bij het grote publiek nog niet heel bekend, maar ze werden al twee keer wereldkampioen. Verslaggever Eline de Zeeuw volgde voor RadiOlympia de twee misschien wel 'onbekendste wereldkampioenen' van Nederland, die maandag in de medal race kansrijk zijn.

Verslaggever Eline de Zeeuw was zaterdagochtend aanwezig in de baai van Enoshima en sprak daar na de drie races met Bekkering en Duetz. In het mediacentrum kon De Zeeuw via een tracker de verrichtingen van het Nederlandse zeilduo op zee in de gaten houden. Bekkering en Duetz beleefde een teleurstellende dag met een vijfde, elfde en zestiende plaats.

De Nederlanders verloren daardoor eerst de koppositie, maar na de diskwalificatie van een Amerikaanse boot starten ze alsnog als koploper in de 49er FX-klasse in de medal race van maandag. "De derde race begonnen we nog goed. Maar we hebben helaas een grote draaiing gemist. Die hebben we allebei niet op tijd gezien. En dan is het heel moeilijk om weer terug te komen met downwind. Dat heeft ons heel veel punten gekost. We kwamen er te laat achter", zegt Bekkering. "Wat er door ons hoofd ging? Ja, gewoon kut. Je voelt je dan een beetje dom. Het is gewoon een hele duur fout."

Alles in eigen hand

Bekkering en Duetz zijn ondanks de teleurstellende zestiende plek in de derde race nog kansrijk voor de medal race. De Brazilianen Martina Grael en Kahena Kunze hebben net als het Nederlandse zeilduo 70 punten en het Duitse koppel Tina Lutz en Susann Beucke staat derde met 73 punten. "We moeten maandag zo goed mogelijk varen en we hebben alles nog in eigen hand. Het enige wat we voor nu kunnen doen is op onszelf focussen", verklaart Duetz.

Op de Spelen in Rio de Janeiro in 2016 werd Bekkering/Duetz zevende. Nu lonkt een gouden medaille voor de zeilsters. "In Rio voeren we gewoon niet zo goed. Als we nu blijven strijden voor de punten dan hopen we dat we uiteindelijk een medaille te pakken. Er komt steeds meer aandacht voor ons, dat was ook al zo in aanloop naar de Spelen. De aandacht is leuk, maar we zeilen hier vooral omdat we dat het leukste vinden om te doen", besluit Bekkering.

Oranje Alert

Of je nou aan het werk bent of op het strand zit, met het Oranje Alert in de NPO Radio 1-app mis je geen enkele medaillekans van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Tokio.

Heb je de NPO Radio 1-app nog niet op je telefoon of tablet? Download 'm hier voor iOS en hier voor Android, zet het Oranje Alert aan en mis geen enkele Nederlandse sporter in een olympische finale!

Ster advertentie
Ster advertentie