Politiek
KRO-NCRV

Waarom wil Poetin nog altijd president genoemd worden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom wil Poetin nog altijd president genoemd worden?

Poetin wordt vandaag weer geïnaugureerd als president van Rusland, al is het duidelijk dat zijn premierschap niet op democratische wijze is vergaard. Daarom rijst de vraag: moeten we Poetin wel president noemen in berichtgeving? "Het is interessant waarom autocraten zoals Poetin verkiezingen houden en zich bekommeren om de uitslag", zegt Wendelmoet Boersema, hoofdredacteur van Trouw, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Poetins inauguratie is een "show" en "pompeus", aldus Boersema, die correspondent was in Rusland. Maar daar prikt de bevolking wel doorheen. "Russen zijn goed in het lezen van tekenen van wat machthebbers wel of niet willen benadrukken", zegt Boersema. "Over het algemeen negeren mensen de politiek en focussen ze op hun eigen leven."

'Het is nu meer dan ooit een farce'

Het Europees Parlement heeft een motie aangenomen om Poetins presidentschap illegitiem te beschouwen. Is er dan ook een taak aan de media om de Russische leider niet meer president te noemen? "Het is nu meer dan ooit een farce, want wat is er grondwettelijk aan een levenslang presidentschap? Als hij niet door een revolutie of gewelddadige machtswisseling wordt afgezet, zal hij in dit harnas sterven", denkt Boersema.

Legitimiteit

De reden dat Poetin toch een inauguratie laat gebeuren, heeft te maken met het behoud van "decorum", legt Boersema uit. Daarnaast kan Poetin nieuwe benoemingen aankondigen en inzicht geven in de situatie in Oekraïne. "Maar over het algemeen is het geen ceremonie waar heel Rusland naar kijkt, nee. De meeste Russen zijn onverschillig."

"Poetins positie wordt nu vaak als dictator omschreven", legt Boersema uit. "Toch blijft Poetin een functie bekleden als president, ondanks de verdwenen vrijheden en corruptie in zijn land." Maar is de term president dan misleidend? "Taalgebruik is inderdaad belangrijk, begrippen kunnen in de loop der tijd veranderen." Daarom stelt Boersema voor om andere bijvoeglijke naamwoorden te gebruiken bij Poetin. In Oekraïne gebeurt dat al en wordt Poetin enkel bij zijn voornaam genoemd. "Het kan een manier zijn om legitimiteit te ontnemen."

Signaal aan de concurrentie

De vraag is ook waarom Poetin überhaupt nog verkiezingen wil houden. "Mensen worden soms gedwongen om te stemmen, wat aantoont dat het regime bezorgd is over een lage opkomst", aldus Boersema. "Ze hechten waarde aan het idee van verkozen zijn." Volgens Boersema is het vooral een "signaal naar de concurrentie" van Rusland en de vrees dat er verraad zal zijn binnen eigen kringen. "Het tonen van continuïteit is belangrijk."

Poetin is sinds 2012 onafgebroken president van Rusland. Van 2000 tot 2004 was Poetin ook president, maar toen gold nog dat hij niet drie keer achtereen president mocht zijn. Inmiddels is die regel gewijzigd, zodat hij president kan blijven van het land.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie